Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

1 dec. 2019

Wethouder Zwinkels stapt op, wie volgt op?

Westland is weer een wethouder armer, wie gaat haar opvolgen nu wethouder Zwinkels ineens de brui er aan geeft en opstapt?

Eerst even dit; als u of ik onze baan opzegt, dan krijg je geen wachtgeld en ook geen uitkering, zo is het toch…
Als een politicus, wethouder, minister opstapt, dan ligt er een jarenlange vette doorbetaling van loon te wachten, wachtgeld heet dat. Dus zelf je baan opzeggen resulteert dan in wachtgeld.

Gemeenten betaalden in Nederland in 5 jaar 126 miljoen Euro wachtgeld aan ex wethouders. Goede wethouders vinden is al lastig, en men vreest dat als de wachtgeldregeling wordt versobert er helemaal niemand meer wil. Nou ja, veel burgers willen best een paar jaar werken voor 115.000 euro en daarna wachtgeld… Iedereen kan wethouder worden, je moet wel het pad slim bewandelen en partijtrouw tonen.

Ex wethouders lijken moeilijk aan werk te kunnen komen zegt men.
Ik geloof daar niets van, je zou juist denken dat ze veel informatie bezitten en een brede kijk op dingen, dan heb je toch zo een nieuwe baan. Of je valt terug in je vorige baan waar vaak een terugkomgarantie voor is als je wethouder wordt.

Was je raadslid, voor je wethouder was, welnu, dan kan je toch weer raadslid worden. Gewoon in de fractie regelen dat als iemand wethouder wordt en iemand je opvolgt als raadslid, deze moet wijken als je terug komt, moet kunnen. Wachtgeld is ook dan totaal overbodig.

Ook Provincies en het rijk betalen miljoenen aan wachtgeldregelingen. Zo moeten zelfs gemeente zoals Westland aanvullend loon betalen aan ex wethouder Weverling die naar is opgestapt en naar de tweede kamer is gegaan. Toch ook wel bizar, je zegt zelf je baan op en jou oude baas betaalt het verschil in salaris met je nieuwe baan. Met gemeenschapsgeld kan dat gewoon.

Dan de hamvraag, wie van het CDA Westland gaat wethouder Zwinkels opvolgen? Laat duidelijk zijn dat het echt sneu is voor mw. Zwinkels om haar droombaan voortijdig te moeten verlaten, medelijden is op zijn plaats, veel sterkte is haar dan ook gegund.

Voor de hand liggend zijn fractieleden zoals voorzitster mw. Jenny Vermeer of oudgediende Cor van der Mark als beloning voor trouw en inzet voor de partij. Of misschien is het van stal halen van een oud wethouder zoals Marga de Goeij of Theo Duijvestijn een idee, dat scheelt ook nog wachtgeld, en ze hebben al ervaring. Of men kan de ervaren goede ex wethouder Bram Meijer weer een zetel geven, het college kan wel wat extra kwaliteit gebruiken. Misschien komt het met de kustvisie dan ook nog goed? O nee, Bram is van GBW en VVD dus dat gaat niet.

Tot slot kan men ook met 5 wethouders doorgaan, uiteindelijk is Westland geen grote stad en 5 is zat. Benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld, ik heb wel een vermoeden.

Feit is dat opvolgen van wethouder Zwinkels een makkie is want eerst een jaar inwerken, op de winkel passen en dan is het alweer verkiezingsjaar en dan gebeurt er zelden iets belangrijks.

Als men nu slim (of eigenlijk slecht) is en de bal aan elkaar toespeelt, dan zouden de andere wethouders ook op moeten stappen zodat anderen uit hun partij ook nog even een zetel bekomen en gezellig straks met zijn allen in de wachtgeldregeling.

Voor een gewone burger, ZZPer of een uitkeringstrekker zijn dit dromen die nooit waar worden, maar in de politiek kan veel, zo niet alles, als je maar slim bent. Men heeft in ieder geval voor zichzelf riante regelingen bedacht.

https://www.wethoudersvereniging.nl/belangenbehartiging/rechtspositie/wachtgeldregeling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.