Groenbeleid in Westland
Beste mensen; college, raadsleden en belangstellenden,
Temeer nu de groenvisie ter tafel ligt in de gemeente Westland en de ene na de andere politieke partij zich warm loopt om willekeurig hier en daar bomen te planten, zonder na te denken wat goede plekken zijn, geschikte bodem, welke (liefst inheemse) soorten daar kansrijk kunnen groeien, hoe ze de voortdurende intense kapwoede in Westland kunnen overleven om ooit boom te kunnen worden.... hierbij een unieke kans uw kennis te vergroten.
De afgelopen decennia zijn niet alleen ontelbaar veel bomen in Westland zinloos gekapt, recent nog langs de Verdilaan bij het voormalige verzorgingshuis Pijletuinenhof (o.a. de fabelachtige Metasequoia die wel 1000 jaar had kunnen worden) ook zijn veel bomen aangeplant, zonder enig beleid of op een plek, zonder dat die bomen toekomst hadden. De meeste bomen die ca. 30 jaar geleden zijn geplant zijn of worden gekapt omdat het in het verleden totaal fout is gegaan met keuze en plek en plantwijze. Om over verzorging en verspilling maar te zwijgen. Geloof mij het is een treurig verhaal. Maar... er ligt nu een kans om het beter te gaan doen.
Bij vergroenen spelen bomen de eerste viool, maar ook struiken, hagen, heggen, het bodemgroen en zelfs wat in de bodem zit, moeten in samenspel leiden tot een prachtig groene en biodiverse omgeving. Daar is kennis voor nodig. Je kan niet zomaar van alles en nog wat ergens poten... Denk alleen al aan het feit dat de bodem binnen de bebouwde kom stampvol ligt met kabels en leidingen. Daar komen nog warmwaterpijpen bij en dat kan ook kansen geven op hogere bodemwarmte, slecht voor de meeste boomwortels en mycorrhiza...
Het beleid van de gemeente Westland is nu primair gericht op Veiligheid en aansprakelijkheid. Dat leidt vooral tot decoratieve boompjes in woonwijken welke nauwelijks nut hebben voor welke ecosysteemdienst dan ook.
De boom zelf komt in het beleid niet voor, ik bedoel de boom als boom, als uniek object, als ecosysteem, als ecosysteemdienst... Het maakt de meesten ook niets uit welke soort boom ergens staat en of die toekomstkansen heeft. Zeker nu in verkiezingstijd telt... zie je wel, wij willen meer groen! Dat is mooi, maar wel met beleid graag.
Sinds 2008 is er door de gemeente(raad) jaarlijks fors bezuinigd op de afdeling groen en op het beheerplan groen, het budget is nu lang niet toereikend om zelfs maar het minimale te doen. Ook de afdeling groen moet nodig worden versterkt met deskundig personeel, alsmede met ecologen en specialisten.
De essentie is beleid dat organisch op elkaar aansluit en elkaar niet uitsluit:
A een goede Omgevingsvisie (gebaseerd op Natuurinclusief bouwen en renoveren) Deze visie doet niet wat zou moeten!
B een goed Omgevingsplan (schijnt in ontwikkeling te zijn, moet in 2027 klaar zijn)
C een goede Groenvisie (met een groeibudget beheerplan naar ca. 3 % van de jaarbegroting) (ligt ter bespreking)
D een goed groenbeheerplan (is waarschijnlijk in ontwikkeling)
E een actuele Natuurwaardenkaart (Signaleringskaart natuurwetgeving; eerste versie 2005, laatste versie 2009) Maar deze is nog lang niet af.
Vervolgens nog een paar belangrijke verdere afgeleiden zoals:
Een bomenplan: lijst en beleid voor waardevolle en beschermde bomen, zowel particulier als gemeentelijk. Hierin ook een lijst beschermde geschenkbomen zoals koninklijke bomen
Het groenbeleid sportvelden
Het groenbeleid begraafplaatsen
Kansen voor dak- en gevelgroen, in samenhang met afkoppelen van hemelwater.
Kapbeleid en herplantingsplicht. (Hier zou bij moeten een beschermingsbeleid van bestaand groen; kappen moet zijn NEE, tenzij!)
Er zou een plan moeten komen voor herplanten van historisch Westlands groen waaronder ook een Broekbos
Opm. het natuurbeleid voor de kust en het Staelduinsebos daar gaat de gemeente niet over. Beiden zijn ook Natura2000
Verder zijn er nog waterbergingen en (zeer beperkte en nog niet volwaardige) ecologische zones, bijna allemaal onder het Hoogheemraadschap van Delfland
En we hebben te maken met het groen langs Provinciale wegen in Westland en de overige ecologische zones. De ecologische zones zijn ook grotendeels provinciaal NNN en Hoogheemraadschap van Delfland.
Belangrijk is ook dat Westland gaat participeren in het Deltaplan Biodiversiteit.
En dat natuurorganisaties en anderen echte inspraak krijgen, echt kunnen participeren, mee kunnen denken.
Ik adviseer u met klem om het boeiende artikel te lezen over hoe een van de laatste echte wildebomenkenners Bert Maes. Gepubliceerd in het vakblad Boomzorg. Zie bijlage
Website van de beste wildebomenkenner van Nederland
Topboeken over bomen:
Atlas wilde bomen en struiken - Landschappelijk groen erfgoed in de provincies van Nederland en Vlaanderen
Author:Bert Maes
Language:Dutch
Published:2021
Binding:HBK
€ 39.95