Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland. Een opinie, een essay, een verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, bomen, de tuin e.d. Keuzes maken, stelling nemen, bewustwording en verantwoording. Satire en/of humor kan een rol spelen.

donderdag, februari 01, 2018

Van het gas af een leugen?



Van het Gas af! Ja, ja!

Vandaag een mooi bericht voor de Groningers, de gaskraan moet half dicht!
 
Zonder nadenken roepen politici dat we van het gas af moeten. Het lijkt wel een groep dummies waar blinden de lammen leiden en iedereen in de put lazert!

Is het grootschalig bedrog? Huizen niet meer op het gasnet?
VVD, GrLinks en D66, maar ook andere partijen dwingen de burger geen gasaansluiting meer te hebben. De roep om warmtenetten, restwarmte, geothermie etc. wordt alsmaar groter. Nu is nog geen 7% duurzame energie en dat heeft al vele miljarden gekost aan de burger. Had men dat geld in isolatie van huizen gestopt was het verbruik enorm omlaag gegaan en waren we verder. De winst moet komen uit minder energie gebruiken en ook dat hoor je nergens.

Prima, leuk, maar vertel er bij hoe en wie de extra kosten betaalt. 15 tot 20.000 Euro per woning zeggen ze, maar het kost veel, veel meer! En... je moet ook ca. 650 euro betalen voor het afsluiten van de gasleiding!
Genoemde keuzes zijn ook hout/biomassa verbranden, palletkachels, maar dat is niet duurzaam.

Ik heb het in 2017 serieus geprobeerd, systemen en mogelijkheden besturen en gesprekken met icDubo Rotterdam (het centrum voor duurzaamwonen)
Waar kom je voor te staan in een bestaand huis (afhankelijk of je een rijtjeswoning of vrijstaand hebt, een huis van voor 1985 of recent):
 
Je hebt vloerverwarming nodig met lage temperatuur voor een warmtepomp en buffersysteem zoals een grote boiler, dus vloer uitbreken, aanleggen en nieuwe vloer er in. Samen met warmtepomp 20 tot 30.000 Euro. De pomp gebruikt heel veel stroom, die kosten verdubbelen. OK, zonnepanelen dan, 4 tot 8000 Euro (ik had er al 15 op het dak liggen, heb al sinds 2003 zonnepanelen).
Isolatie van de woning is essentieel, vloer, muren, glas, dak, afhankelijk van bouwjaar en status 5 tot 25.000 Euro of meer.
Eventueel een zonneboiler met Solarsysteem aankoppelen, maar dat kost ook een paar duizend Euro. (En voor zonnepanelen moet je dak geschikt zijn en op de zon gericht zonder schaduw)
Koken op inductie kan direct als iedereen dat doet scheelt het direct veel gas, maar je hebt dan wel meer elektra nodig. Aanpassen meterkast en keuken ca. 800 tot 2000 Euro. Een optie is nog de luchtverversing in huis ook aanpassen en eventueel warmte hergebruiken.

Voor een gemiddelde woning lopen kosten op naar  35 tot 50.000 Euro en mogelijk nog meer zelfs. Een Epa advies van een aantal jaren geleden leverde mij op dat ik 47 jaar nodig had om de kosten terug te verdienen... Nu de finale omschakeling maken zou ons nog eens minstens 45.000 extra kosten, niet haalbaar dus. Wij hadden alles al LED, zuinige apparaten, zuinige ketel en zijn zorgvuldig met verwarmen. Nu gaan we van gas over op Inductiekoken, wel weer een aanpassing van ca. 2500 Euro, ja, ook de meterkast moet daarvoor worden aangepast...

Eenmaal van het gas af zal het rijk belasting op elektra verhogen, terugverdienen gaat tientallen jaren duren of wordt onmogelijk.
Over onderhoudskosten, afschrijving, vervanging heeft niemand het. Door je huis te verduurzamen gaat de WOZ waarde omhoog, dus betaal je meer gemeentebelasting, ook vermeend inkomen van je eigen huis als je afgelost hebt zal stijgen. (hoor je geen politici over natuurlijk)
Het aftrekbaar maken van onderhoudskosten en verduurzaming van de eigen woning kan niet, dus de eigen woningbezitter is gewoon de klos.
 
Gebruik van stadsverwarming of een netwerk voor restwarmte/Geothermie kost miljarden en de risico's van Geothermie (en ook Schaliegas) zoals aardbevingen en vervuiling van lagen grondwater zijn onbekend. Of eigenlijk we weten dat het veel schade kan veroorzaken. Er liggen nog wat kansen om rioolwarmte te gebruiken en mestvergisting, maar dat laatste is eigenlijk weinig zinvol.

Toch is er een goedkope oplossing en dat is biogas uit zeewier. Het Nederlandse bedrijf Inrada heeft het plan klaar en kan direct worden ontwikkeld. Biogas voor een fractie van de prijs van het Groningse gas, het kan dus wel. Het Nederlandse bedrijf Inrada, ontwikkelde het procedé om zeewier rendabel te telen en vergisten, voor een super lage kostprijs. Zeewier haalt CO2 uit de lucht en hoogwaardig gas wordt daaruit gehaald. Op zee tussen windmolenparken kunnen ze voor heel Nederland goedkoop hoogwaardig biogas maken.

In Tegenlicht van 10 dec. 2017 wordt dit prachtig uitgelegd. Er zijn al prachtige technieken die echt duurzaam zijn, maar zolang het niet past in de winstmakers die aan de macht zijn gebeurt het niet. En gaan we lekker door met de aarde lek boren, CO2 opslaan onder de zeebodem en andere gevaarlijke onzin.
 
Direct stoppen met geothermieboren en andere onzinnige projecten en echt kantelen naar duurzame energie. Ja, het kan, maar nu nog willen! En vooral nulwoningen gaan bouwen...
Ja, we moeten er alles aan gaan doen om de plundering, vervuiling en opwarming van de aarde te voorkomen. Of eigenlijk, we moeten haar gaan schoon maken, de troep die we gemaakt hebben herstellen en partner worden van de aarde, samen zorgen dat economie en natuur in harmonie komen. En vooral moet de exponentionele groei van het aantal mensen op aarde stoppen, dat is het grootste gevaar.

Kijk zelf naar de uitzending van Tegenlicht en wordt ook enthousiast. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.