Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland. Een opinie, een essay, een verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, bomen, de tuin e.d. Keuzes maken, stelling nemen, bewustwording en verantwoording. Satire en/of humor kan een rol spelen.

maandag, oktober 09, 2017

Elke tuin een regenton en bloembol; leuk, maar politieke windowdressing!



Column Aad van Uffelen    Naaldwijk,  9 oktober 2017

Elke tuin een regenton en bloembol; leuk, maar politieke windowdressing!
10 oktober is dag van de duurzaamheid. Wethouder Meijer vindt gemeente Westland veel te veel verhard en dat is zo, zelfs het college heeft het door! Met enig getamboer is daarom de ''Ton&Bol'' actie gelanceerd.

Zij willen burgers op het probleem van eventuele wateroverlast wijzen en hen vragen te helpen dit te voorkomen. Helaas heeft de gemeente net zelf het Schefferkampbos in de Lier gekapt, bijna 1500 bomen en 5.5 ha natuur vernield. Straks is het vol gebouwd. Als natuurgebied en waterberging zou het ''zoden aan de dijk zetten'', effectiever dan regentonnen.
De gemeente Westland schenkt nu 200 regentonnen aan burgers. Dat zou volgens het plan van GBW, een goede bijdrage zijn tegen wateroverlast. Maar de raad zelf versteent Westland in turbotempo en dat doen ze al vele jaren. Regentonnen schenken is een leuke geste, maar wat helpt het?

Even nuanceren
In Westland zijn 44.000 huishoudens. 200 krijgen nu een regenton van ca. 100 liter. Dat is potentieel dus 20.000 liter wateropvang ofwel 20 . Na een regenbui zitten de tonnen vol en wat dan? Je kunt het water voor de tuin gebruiken zeggen ze. Maar na een regenbui is de tuin al nat en in de winter geef je de tuin geen water. Wedden dat de tonnen vol blijven staan na een buitje!
Andere opties om het water te gebruiken: je kunt de auto er mee wassen, wel moet je zeker weten dat het water niet verontreinigd is door de vuile lucht (zuur en gif) of door het dak(goot) anders is er kans op lakschade - je kunt er ook de wc mee doorspoelen, dus een emmertje regenwater tappen en mee naar binnen nemen voor een spoelbeurt, maar wie gaat dit doen? - of de ramen er mee zemen,  regenwater laat geen strepen na, mits het water schoon is, geen algen e.d. bevat. Maar hoe vaak zeem je de ramen en een emmertje is genoeg.
Dus leeg gooien in het riool als de bui voorbij is. Dat zal moeten want je moet toch weer een lege regenton hebben voordat de volgende bui valt. Uiteindelijk komt dus toch bijna al het regenwater in het riool terecht en dat was niet de bedoeling. Let er ook op dat de ton goed is afgesloten anders wordt het een broedplaats voor muggen, heb je dat weer!

Laten we even een simpele waterberekening maken:
Wist u dat een regenwolk van 500 x 100 x 20 meter 1300 ton (1.300.000 liter) water kan bevatten.
Een gewone bui geeft 1 tot 5 mm, flinke buien 5 tot 15 mm en zware buien meer dan 15 mm. Als er 1 mm regen valt, valt er dus 1 liter per vierkante meter. Bij een stortbui van 40 mm, valt er per vierkante meter dus 40 liter. In Herwijnen viel in 2011 bij een wolkbreuk in een uur tijd 79 mm regen, een record!
Bij een licht regenbuitje van 1 mm valt er per km² dus 1 tot 2 miljoen liter water. Westland is ca. 90.5 km² groot, dus...!
Bij 30 mm regen valt er op 120 vierkante meter (dak van je huis) dus 30 liter water per vierkante meter ofwel  3600 liter op je dak. De tuin en je straatje zijn dan nog niet meegerekend. Is je grondgebied 300 vierkante meter dan valt er bij jou dus 9000 liter water bij die ene bui! Als je ton leeg is vang je tijdelijk hiervan dus 100 liter water op, niet echt een oplossing!

Natuurlijk is het is ''Ton&Bol'' een leuk en sympathiek idee, we moeten het zeker doen, maar dan bij iedereen (waar het kan) dus minstens 25.000 regentonnen (liefst groter dan 100 liter) bij eengezinswoningen en vrij staande woningen. Op flats ligt dat anders. En dan nog is het een druppel op de wateroverlast.
Valt er in heel Westland op een regendag 1 mm water dan is dat voor heel Westland 90.5 km²  x 1 miljoen l = 90.5 miljoen liter water = 90.500   (1 miljoen liter per km² bij 1 mm = 1000 )
Valt er 50 mm water, dan is dat 50 x zoveel dus 4525 miljoen liter = 4.525.000 .
25.000 regentonnen vangen hiervan dan 2.500.000 liter op ofwel 2500 . De slogan ''alle beetjes helpen'' is dus maar een heel klein beetje. Je spoelt gewoon weg, het maakt niet uit of er 2000 of 1900 liter water in je woning staat.

Wat de regenton zelf betreft, wat is de kwaliteit, levensduur, kans op scheuren en slijtage, met voet en tapkraan (met aansluiting voor de tuinslang), deksel en aansluitingsstuk en overloop voor de regenpijp en een kinderbeveiliging? Is het duurzaam gemaakt van gerecycled materiaal? Een ton van 100 liter (10 emmers water) is er vanaf 75 Euro exclusief inzet van ambtenaren! 25.000 regentonnen weggeven kost meer dan 2 miljoen! Daar kan je bijvoorbeeld ook heel wat wadi's en groen voor aanleggen!

Wateroverlast aanpakken
Wateroverlast ontstaat bij een wolkbreuk of langdurig aanhoudende regen. En vooral in lage gebieden zoals lage wijken en die op veen staan, waar het riool niet groot genoeg is of niet afgekoppeld met een apart regenwaterriool. En natuurlijk waar de verstenings- en bebouwingsgraad erg hoog is. Gemeente Westland heeft met 90 % de hoogste versteningsgraad van Europa. (kassen, bedrijventerreinen, huizen, straten en wegen) En er zijn steeds meer tuintjes ernstig versteend en gras wordt vervangen door kunstgras.) We moeten dus de leefomgeving anders inrichten en anders bouwen.
In Vlaanderen moeten alle nieuwe vrij staande huizen afgekoppeld zijn van regenwater en ondergrondse opvang en hergebruik hebben. Hiervoor zijn goede systemen die maar een paar duizend euro kosten. Dat zouden we hier ook moeten doen.
-------------------
Maar ja, we zitten 6 maanden voor de verkiezingen van 2018 dus allerlei leuke zaken worden bedacht om te laten zien dat men aan de burger denkt en dat men serieus bezig is; cadeautjestijd! Als de Westlandse politiek echt wat goeds wil doen, hier een paar tips:
Ga structureel ontstenen (van 90 naar 80 % of minder) gebruik waterdoorlatende bestrating. Maak meer groen in de wijken, dakgroen met een waterslot, parkjes, recreatiegroen, wateropvang-gebieden en tiny-forests. Leg afsluitbare wadi's aan en versterk de natuur. Ondergrondse waterbergingen en bergen op kassen is ook een mogelijkheid.

Leg woonwijken duurzaam aan met veel groen en goede waterafvoersystemen. Bouw huizen  wat hoger zodat water niet direct naar binnen loopt. Leg het groen ietsje lager aan, dan vangt dat ook veel water op. Stimuleer de groene tuin en geef WOZ korting als 75 % groen is. Een tegeltax kan ook, maar belonen is beter dan straffen.
De Westlandse groene verenigingen en burgers hebben naast het plan ''LeefbosWestland'' onlangs ook een ''Groenmanifest'' aan de raad aangeboden, als ze dat opvolgen gaan we de goede kant op.

De watertonnenactie en een bloembol voor een tegel  is leuk, maar is vooral politieke windowdressing. Raadsleden zouden minder ondoordacht moeten acteren. Luisteren, denken, nadenken en onderzoeken is echt niet moeilijk. Zet de burger centraal bij elk plan!
Met betrouwbare, goede, slimme kandidaten en een groen verkiezingsprogramma wordt 2018 een kantelpunt. De gemeente is veruit de grootste verstener, dan de bal bij burgers leggen is kinderachtig! Een waterprooftest voor Westland is ook noodzakelijk.

Een paar eerder ingediende plannen door burgers:
Plan duurzame ontwikkeling van de gemeente Westland en vergroening, 2011
Greenlabel, een plan voor duurzame groene woonwijken  en leefomgeving 2016
Plan LeefbosWestland voor een groene gezonde leefomgeving, waterberging en recreatie 2016
Het Groenmanifest 2017

Groenmanifest: https://westland.groei.nl/index.php?id=89660


Regenton die alsmaar vol blijft staan en een bron van infectie is.
 

Zelf maken van een regenton van een lege kunstmestton is eenvoudig en goedkoop.
Een koppelstuk met overloop aan de hemelwaterafvoer maken en een kraantje er aan maken kan natuurlijk ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.