Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

27 mei 2017


De Bastaardsatijnrups een plaag

In de duinen en op het strand komt jaarlijks tegenwoordig de bastaardsatijnrups voor en vaak in grote aantallen.
De brandharen die de rups heeft geeft soms zeer ernstige klachten, vergelijkbaar met die van de eikenprocessierups, ook zo een lekkere jongen!

De rups is donkerbruin tot zwart en heeft bosjes lange brandharen. Aan die haren zitten weerhaakjes. Een enkele rups kan meer dan een miljoen brandharen hebben!

Door aanraking, of door de wind kan je met de haren in contact komen. Je huid en haren lopen gevaar. Nog erger is het als ze in je ogen komen of in je longen.
Jeuk, jeuk jeuk en blaasjes en bultjes en nog erger, roodheid en ontsteking van de huid of de ogen is het gevolg. Hoesten, kortademigheid, overgeven, slikproblemen, het kan allemaal gebeuren.
Ben je de klos, dan kan je proberen met tape de haren te verwijderen( niet met tape in de ogen).
Ogen en de huid spoelen met lauw water daarna is behulpzaam de problemen te verminderen.
Kleding moet je op 60 graden wassen om van de haren af te komen.
In uitzonderingsgevallen kan een allergie zo ernstig zijn dat de dokter er aan te pas moet komen. Meestal zijn de klachten na een tot twee weken verdwenen. Aloë vera of Calendula beperken de jeuk.
De enige manier om dit alles te voorkomen is vermijden. Niet naar de duinen of het strand gaan als ze er zijn. En ga in ieder geval niet op het zand zitten, dan heb je minder kans op aanraking. Mei en juni zijn de probleemmaanden, maar in juni gaan de rupsen verpoppen en dan raakt het probleem vanzelf over.

De rupsen vreten de duindoorn vaak kaal en gaan dan op zoek naar voedsel en komen zo ook op het strand. Vroeger kwamen ze binnenlands vooral voor, maar mogelijk door klimaatverandering zijn ze nu vooral in de drogere duingebieden te vinden en overwinteren daar. Nesten  zijn taai, zitten vaak aan het eind van de takken en zitten vol jonge rupsen, ze worden niet meer weg geknipt dus hebben ze het gemakkelijk. De rups is er van september tot eind juni, daarna verschijnt de vlinder.
De vlinder, bastaardsatijnvlinder  (Euproctis chrysorrhoea) is een witte nachtvlinder met een bruin bosje haren aan het achterlijf. Hij komt in de kuststreek voor, vooral in het duinstruweel met duindoorn. In het najaar en winter zijn de rupsen klein en ongevaarlijk.

Bestrijden van de rups is ondoenlijk. Hij leeft tegenwoordig in het droge duingebied en dan vooral in de duindoorn. Met gif bestrijden kan niet. De duinen zijn beschermd gebied.
Een optie is in de winter de nesten uit de takken knippen, maar ook dat is lastig zonder natuurbeschadiging en een enorm werk. Den Haag heeft het wegknippen al eens uitgevoerd.

De rups op de foto zag ik op 6 mei bij Ter Heijde...Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.