Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland. Een opinie, een essay, een verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, bomen, de tuin e.d. Keuzes maken, stelling nemen, bewustwording en verantwoording. Satire en/of humor kan een rol spelen.

zondag, maart 19, 2017

Nationale Boomfeestdag - Eén boom per kind



Auteur: Aad van Uffelen, Naaldwijk  19 maart 2017

Bomen staan in de belangstelling, steeds meer mensen snappen dat de mens niet zonder bomen kan leven. De aarde wordt dan onleefbaar. Ook de eigen leefomgeving kan alleen een gezonde zijn als er voldoende goed groen aanwezig is en daar maken bomen een belangrijk deel van uit.

Jaarlijks wordt bij het begin van de lente in Nederland de Nationale Boomfeestdag gehouden. Dit jaar is dat op 22 maart. In 2017 is het thema Bomen-Verbinden.
Maastricht is ''Boomfeest-hoofdstad'' 2017. Het is na 's-Hertogenbosch de tweede Boomfeest-hoofdstad die de Intentieverklaring ''One Tree Per Child'' heeft ondertekend. Westland heeft dit nog niet gedaan, daarom roepen wij de gemeenteraad op dit ook snel te doen en daar goed groenbeleid voor te ontwikkelen. Download de intentieverklaring hier  
Een mooi doel is dat per inwoner 1 boom beschikbaar is, dan wordt vergroenen echt zichtbaar.

In de meeste gemeenten worden, samen met schoolkinderen een of meer bomen geplant als symbool van de noodzaak van een groene aarde. Het doel  is om kinderen de waarde en functies van bomen in hun eigen leefomgeving te laten inzien. Het planten van een eigen boom is de ultieme droom.  Het is voor de kinderen dus een'' Feest van de Natuur''. In Westland worden dan vooral inboetbomen geplant. Dit jaar in elk dorp een boom. Dat is mooi, maar nog mooier is als het tot uitbreiding van het aantal bomen leidt. 

In Westland kan dat o.a. door woonwijken structureel te vergroenen, het Schefferkamp uit te breiden tot een natuurbos, een aanvang te maken met meer parken en een centraal bos in Westland. En de natuurwaarden van de kust te versterken. Daar is goed groenbeleid en een langetermijnvisie voor een gezonde leefomgeving voor nodig. Op dit moment is Westland een van de kaalste gemeenten van Nederland en de luchtkwaliteit is ongezond! De meeste mensen weten dat niet.

Boomfeestdag bestaat sinds 1956, (heette tot 1980 Boomplantdag)
De basis ligt in 1954 toen de publicatie "World Festival of Trees"  van de FAO (VN) verscheen. De boodschap was: Bomen zijn noodzakelijk en dragen bij aan het welzijn en de welvaart van een land en de mensen. Ze versieren huizen en steden. Ze beschermen de bodem, houden water vast, verbeteren het klimaat, zijn woonplaats voor dieren en zijn een rustpunt voor de mensen. Wie respect heeft voor bomen heeft ook respect voor de leefomgeving en voor elkaar.

Er verschijnen ook steeds meer ''Geboortebossen''  Natuurbegraafbossen'' het  Kon. Wilhelminabos, een herdenkingsbos voor de ramp met de MH17 enzovoort. Natuur leeft, natuur moet!
En de VN heeft sinds 2012 een Internationale dag van het Bos uitgeroepen. Dit wordt op 21 maart gevierd.

In Westland zijn de volgende verenigingen of organisaties actief met natuur en een groene gezonde leefomgeving:

KNNV https://www.knnv.nl/afdelingDelfland
Groei & Bloei Westland https://westland.groei.nl/index.php?id=13469
ZH Landschap https://www.zuidhollandslandschap.nl/home
Natuurmonumenten  https://www.natuurmonumenten.nl/
IVN  https://www.ivn.nl/
Stichting Duinbehoud http://duinbehoud.nl/
Natuur en Milieufederatie ZH http://milieufederatie.nl/
Burgerinitiatief LeefbosWestland  -   facebook/leefboswestland
Community Bescherm de Westlandse Kust - facebook/beschermdewestlandsekust
De gemeente doet via  ook aan natuurkennis op basisscholen http://www.wnme.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.