Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

8 feb. 2017

Zit Den haag op méér Westland te wachten; een triootje?Drie Westlanders willen in de tweede kamer komen.  Karin Zwinkels van het CDA, Arne Weverling van Gemeentebelang Westland en Wendy Vianen-van der Geest voor de partij Nieuwe Wegen. Over haar schrijft het AD geen pagina vol en Arne en Karin zwijgen ook over haar!


Politici stappen soms net zo gemakkelijk over dan ze van mening veranderen en je weet ook nooit of ze de waarheid spreken. Niet voor niets is de wereld in rep en roer, allemaal de schuld van de politiek. Nou ja, van de machtigen onder hen, want slechts enkelen bepalen wat er gebeurt. Een groot deel is zaalvulling en dient als stemhulpje.

Om in de kamer te komen is de altijd breed lachende Arne overgestapt naar de VVD, was al lid. Karin Zwinkels was lijsttrekker voor het CDA in 2014 werd geen fractievoorzitter, maar verdween in de anonimiteit. Haar mantra ging steevast over tuinbouw en soms over onderwijs.
Bij het lezen van het AD van 3 februari kon je niet om 'de twee'' heen, uitgebreid werden ze in beeld gebracht als een soort iconen van de Westlandse politiek.
 
Karin komt uit de tuinderswereld, niet moeilijk als je in Westland woont. Karin wil Westland vanuit den Haag op de kaart zetten. Nou, veel succes daarmee, al is het zinloos, want die kaarten zijn allang geschud. Lees de documenten die daarover zijn verschenen zoals die over de Zuidvleugel en het rapport op weg met Westland... Westland heeft al lang ja gezegd tegen opgaan in de metropool Rotterhaag en daarmee is de toekomst van Westland bepaald; industriegebied en totaal geürbaniseerd. Karin gaat ook voor onderwijs. Nu is de Westlander gemiddeld erg laag opgeleid, dus daar is werk te verzetten. Haar CDA heeft helaas nooit de onderwijskwaliteit in Westland kunnen verbeteren ondanks dat ze al ''een eeuw '' aan de macht zijn. Westland is met 13 % kampioen laag geletterden. Of Karin in Den Haag daar iets aan kan veranderen klinkt ongeloofwaardig.

Arne was lid van de VVD en later ook van GBW, werd voor die partij in 2009 Wethouder. Hij begon met de cultuur om zeep helpen en liet dat, slim dat wel, uitvoeren door wethouder Bogaard, die met open ogen in de val liep, dom natuurlijk, maar ja als het ego je leidt, lijdt de geest en dus de mens zelf. Hier was vooral cultuur het slachtoffer en Arne lachende derde; dat is slimme coalitiepolitiek.
Daarna is Arne kampioen buitengemeentelijke activiteiten geworden met prachtige bijbanen. Dat kon ook want de coalitie van 2014 creëerde meer wethouderbanen dan nodig, dus tijd zat.
Dus kon hij zijn netwerk ontwikkelen en PR bedrijven. Met wat betaalde studie ontwikkelde ook het brein zich beslist en zeker. Beslist goede dingen heeft hij gedaan op het gebied van buitenlandse werknemers in de Westlandse glastuinbouw. Daar staat tegenover dat hij jarenlang in het geheim meewerkte om strandhuisjes in Westland te realiseren. Een heikel punt vandaag de dag.
Ludiek is dat hij toen hij ontslag nam, wel van wachtgeld gebruik zou maken en nu ineens niet meer, past niet zo goed bij hem... wellicht onder druk van zijn partij gezwicht! In ieder geval een goed besluit.

Arne zegt in het AD van 7 februari '' GBW en VVD moeten samen een alliantie aangaan om de grootste te worden, dus macht te hebben. En daar gaat het om, dat is wat de Westlandse politiek zo droevig maakt, het draait alleen om macht en zelden om het belang van de burger! Zijn fundamentele levensvraag is '' wat is Nederland'' !!! Graag hoor ik die visie van hem en ook zo een voor Westland!!!

De klucht over wachtgeld in de politiek is tranentrekkend. Arne ziet er van af, maar geeft in AD van 6 februari gelijk aan dat het een recht is en zegt hij, wil je nog wethouders vinden, moet je niet krampachtig doen... Bijzonder, ja  wethouder zijn is volgens sommigen een risicovol vak, maar het wordt vet betaald, je ego groeit enorm en in Westland mag je dan gratis studeren, netwerken en soms kan je ook nog dingen realiseren... Na je wethouderschap ben je klaar voor het grote (geld)werk!
1 miljoen ZZP'ers moeten het elke dag doen met de vraag, heb ik morgen nog werk en inkomen. En geen enkele gewone werknemer mag op kosten van de gemeente dure cursussen volgen voor een carrière later.

Een wethouder heeft een vrij zeker baantje maar zie het maar als een rijke ZZP'er. Arne moet dus niet zeiken en zeuren... zijn toekomst is  in Eurootjes gebeiteld en komt hij in de kamer dan wordt hij ooit nog wel ergens burgemeester of zo. Bij Karin Zwinkels is die kans heel veel kleiner.
Elke wethouder of politicus die zelf opstapt, heeft vind ik geen recht op een berg wachtgeld. Geen enkele werknemer in Nederland krijgt als dat hij of zij zelf ontslag neemt, of een baan voorbij is, dus waarom een wethouder wel? Geen werk, dan UWV en anders is het diefstal! En dit is geen populisme, maar realiteit.

Karin en Arne zijn uiteraard heel aardige personen en bekende Westlanders,  Wendy ken ik niet. Of ze een plek gaan veroveren in de Haagse valkuil, ofwel slangenkuil, is onzeker, in ieder geval zijn Arne en Karin gewend in een roerig politiek theater te werken want saai is de Westlandse raad beslist niet. Daar hebben ze het enge spel geleerd van draaien en konten, van manipuleren en misleiden, van mooi praten als het lelijk is, van beloftes doen en niet  nakomen, van belangen dienen van andere heren  enzovoort... Sprekend over respect, dan is ook de Westlandse politiek een prima leerschool, hoe het niet moet dus.
Helaas zo zit het politieke spel in elkaar. Daar moet je voor geboren zijn, of al je principes hebben opgegeven. Toegegeven eenmaal in die carrousel, dan is de ruif meestal wel goed gevuld. In het politieke circus zorgt men erg goed voor elkaar.

De gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zullen Westland mogelijk nog verder in de put drukken want de kans dat er dan geen 9 maar 11 of 12 partijen in de raad komen is groot. Een coalitie van 5 of 6 partijen... tel uit je winst, 8 wethouders misschien? Wanneer gaan burgers ingrijpen en democratie nieuw leven inblazen, want deze schijnvertoning heeft lang genoeg geduurd. Het Westlandse opleidingsniveau is helaas laag en daardoor is ook het denkvermogen en intellect in de Raad niet zoals het moet zijn, met alle gevolgen van dien.

Laten we alle drie veel succes wensen en voor hen hopen dat hun stoutste dromen werkelijkheid worden. Hun uitdaging is nu met voorkeurstemmen in de kamer te komen, want ze staan wel erg laag op de lijst.

Nog een tip kandidaten: Wees betrouwbaar, benaderbaar, echt en oprecht. Heb kennis van de documenten. Speel open, transparant en eerlijk het spel, laat je niet verleiden te liegen en bedriegen, de God van de Mammon te aanbidden en je ziel te verhoeren. Dan worden hel en verdoemenis jullie deel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.