Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

27 jul. 2016

Oude beuk vermoord! Zuideinde onthoofd!Geheel ontstemd en met een rottig gevoel kwam ik vanmiddag thuis. De oorzaak is dat ik over het Zuideinde in Naaldwijk fietste, daar waren ze de mooie meer dan 100 jaar oude monumentale beuk met extreem grof geweld aan het slopen. Niet gewoon netjes humaan, maar met krankzinnig veel geweld.
Een oude man kwam net langs en zei al zijn hele leven liep hij langs die boom, hij had tranen in de ogen en vroeg mij waarom, en waarom zo? Ook een moeder met een kind waren ontdaan en het kind vroeg, mamma, waarom moet die mooie boom dood? Mamma zei, misschien planten ze wel een nieuwe, maar het is wel jammer, het Zuideinde is nooit meer wat het was!

De boom is niet eens humaan omgezaagd, maar met zeer grof geweld vernield. Is dat ethisch toelaatbaar, mag dat zomaar? Een boom is per slot van rekening ook een levend wezen en deze boom was ouder dan alle mensen in heel Westland, meer dan 100 jaar oud was hij.
Was hij dan ziek, niet bekend, hij zag er gezond uit, had geen slecht blad, zat vol nootjes en mooi rood blad. Hij groeide al zijn hele leven langs het oude slootje, dat ooit verbinding had met de Zuidweg. Het is een van de oudste straatjes van Naaldwijk.
Het was een feest voor de vogels daar. Een paar jaar eerder is een oude kastanje die er naast stond geveld omdat hij storm schade had voor zover mij bekend. En onlangs is, op mijn eigen verzoek aan de gemeente de zieke kastanje die er nog stond omgezaagd, die boom had het stadium van gevaarlijk bereikt. En nu dit, geheel onverwacht is deze aanslag gepleegd want zo mag je het wel noemen, een grove aanslag op een mooie oude boom. 
Op die plek langs het Zuideinde stond een rijtje oude historische huizen en 3 bomen, plus nog een groepje witte berken. De zieke kastanje was al weg gehaald, en de beuk is toen in de jute gezet dus dacht ik hij wordt gespaard. Dat is dus een paar weken geleden. Nu dus toch omgehaald... De boom was zeer beeldbepalend voor het Zuideinde, maar had helaas geen beschermde status. Dat geeft de eigenaar het recht om zonder vergunning gewoon om te zagen.


Er komt daar een dure villa van een rijke Westlander, alles moet om op dat terrein. Het meeste is al weg. Onbegrijpelijk hoe het college hier mee om is gegaan en ook onbegrijpelijk hoe de  Westlander met dit stukje historisch erfgoed om gaat. Ik weet nog niet wie daar de eigenaar is, maar jammer is het allemaal wel... eigenlijk om te janken! Ik vraag mij ook af of is voldaan aan de Flora- en faunawet zeker in verband met mogelijke aanwezigheid van (jonge) vleermuizen.

Deze unieke plek, samen met het oude bedrijf aan de overkant van de Naaldwijkse Vaart was de perfecte plek om een nieuwe haven voor Naaldwijk te maken. Ooit lag hier de haven van Naaldwijk waar tuinders hun spullen per schuit brachten. In combinatie met bebouwing zou dat een grote aanwinst zijn geweest, helaas blijkt het creatieve denkraam van de gemeente niet erg groot te zijn... en dat is helaas waar. Slapen en niet nadenken lijkt de norm te zijn...


De meest bepalende boom van het Zuideinde en een van de belangrijkste van Westland is nu dus gevallen onder de handen van moordlustige typen, anders kan ik het niet noemen. Niet omdat die boom is omgehaald, maar de manier waarop, met extreem grof geweld. Deze boom heeft zeer geleden onder haar vernielers. Ook bomen hebben gevoel en kunnen communiceren, dat is wel bewezen.


O ja, zo zag de boom er vorige week nog uit...

Moet een boom weg, dat moet soms helaas, maar dit is martelen van een levend wezen. Ik zeg dus, ik ben ontstemd, woest en verdrietig en begrijp hier niets van. Feitelijk is hier sprake van een soort boomterrorisme.
Gaan we het in Westland dan nooit leren, te vrezen is van niet!Los van de beeldbepalende waarde, de sociale waarde, de economische waarde (ca. 30.000,-) is de ecologische waarde enorm, om dit te vervangen is herplant van ca. 1000 jonge boompjes nodig en dan nog duurt het minimaal 25 jaar voordat je over bomen mag praten... Het is dus in alle opzichten een enorm verlies.
 

1 opmerking:

  1. De nationale aanval op de bomen is begonnen. Niet alleen in Naaldwijk ook in Alkmaar , Zwolle en nog veel meer plaatsen Toevallig allemaal vlak voor het stookseizoen.Veel gemeentes verkopen dat hout weer , waarschijnlijk ook in Naaldwijk.Als er tegenwoordig maar iets van een aanleiding is om een boom om te leggen doen ze dat.Biomassa noemen ze dat en CO2 neutraal.Al dat hout moet de biomassacentrales in of in de kleinere versie daarvan:de houtkachel.Of nog erger: de vuurkorf .Men noemt dat dan "schoon "hout en het is 'gezellig " .Een leugen .Stank en rook rondom De hel op aarde.De straf hiervoor komt nog .Vanzelf want bomen zijn onze longen en als die weg zijn kunnen we helemaal geen adem meer halen En dat in het "christelijke" Westland .
    Niet te geloven .

    BeantwoordenVerwijderen

Westland

Westland
Mijn tuin.