Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

21 okt. 2015

Westland event 2015 nogmaals!Westland event, een week later!

Is de agrosector wakker na het indrukwekkende Westland event 2015?
Na het indrukwekkende Westland event waar topsprekers als Jan Rotmans, Hein Deprez en Yuri van Geest de glastuinbouwsector voorhielden wat er moet gebeuren en wel direct om de stap naar overleven te maken en een nieuwe toekomst voor bedrijven en de sector te krijgen, is het vooral stil, zo lijkt het tenminste. Of zou er toch wat achter de struiken broeien en broeden de slimmen een unieke strategie uit naar een glorieuze toekomst?

Broeien en broeden
Stiekem had ik gehoopt dat de dag na het event allerlei activiteiten zouden ontstaan, praatclubjes, denktanks, innovatieclubjes etc. Waar ondernemers, politici, jong en oud, studenten en bestuurders de koe bij de hoorns zouden vatten. Maar ik kon eigenlijk bedenken dat alleen de bekenden in de sector de pen zouden pakken of actie zouden ondernemen. Veranderen gaat niet zo gemakkelijk... Zelf ben ik al mijn hele leven aan het aanpassen, updaten, bijscholen, bijdenken en camelioneren, je bent er nooit mee klaar en weet nooit genoeg van veranderen. Feit is dat het leven dan niet saai is.

Cartoon ©Aad van Uffelen


Wie waren er niet?
Mijn vrees is dat op het event juist degene die er hadden moeten zijn er niet waren en dat er na het event gewoon weinig verandert. We doen vandaag hetzelfde als gisteren... Is Westland en de glastuinbouw dan niet wakker geschud? Hebben we, ze, echt niet door dat de wereld in super hoge snelheid verandert en eigenlijk niet bij te benen is?

Veruberen en kanteling van tijdperk
Jan Rotmans noemt het niet een tijdperk van verandering, maar een verandering van tijdperk en dat is veel groter. Dan spreken we van een fundamentele ommekeer. Jan zegt dat de glastuinbouw binnen 5 jaar ''verubert' echt waar, ik was er bij en zag en hoorde het hem zeggen. Veruberen, mijn hemel, die schok is zo groot dat sommigen direct verdoofd raakten en niet meer bij kwam en het opgeeven, ik hoorde in het nafeest, geef mij maar een biertje, zo een vaart loopt het niet!

Radicale verandering zegt Jan en dat zei ook Yuri van Geest, maar die gooide er nog eens een vracht nieuwe technieken en een softwarematig perspectief tegenaan.
In koor roepen ze, doen jullie het niet dan bestaan jullie niet meer over 10 jaar, god help ons...

Delta plan

Wie kan de noodzakelijke koersverandering nog volgen? Zeker niet die ouwe tuinder, de tuinder die het toch al bijna niet kan bolwerken en de tuinder die financieel aan de grond zit, en dat is wel een flink deel van de sector. Kort gezegd kunnen we de glastuinbouw verdelen in 1/3 zeer oud glas, 1/3 is noodzakelijk aan vernieuwing toe en 1/3 is modern.
Hoeveel bedrijven hebben geen opvolger en/of geen financiële mogelijkheden of de kennis en inspiratie om nog de koers te wijzigen en de vernieuwing te implementeren. Op een oud of gammel bedrijf lukt dat zeker niet.
Is het tijd voor een soort Delta plan voor de glastuinbouw?

Sociale media stil!
Waarom is het dan ook op sociale media zo stil en hoor ik de dames en heren bestuurders en politici niet of nauwelijks. En hoor je ook vrijwel niets uit de sector zelf. Nou ja, sommige Vips laten altijd hun stem horen en vooral over hoe geweldig ze zelf zijn dan wel hun visie, maar daar red je de sector niet mee. Ik hoor in Westland vooral eigen roem en dat leidde vooral tot een  schuldenberg.
O zeker, er zijn al mooie verslagen verschenen in de gekende agrokanalen die zeker wel gelezen zullen worden door de volgers. Maar de niet volgers is misschien wel de grote groep die zo moeilijk bereikbaar is. En de sleutelvraag is natuurlijk, wat gaan we er mee doen?

Metropool en regiovorming

En in dit hele spel spelen nog een aantal grotere belangen zoals: Regiovorming als zijnde Metropolen, opheffen van gemeenten binnen die nieuwe stadsstaten zoals opheffing van Westland binnen RotterHaag. Deskundigen zeggen dat alleen regio's (metropolen) in staat zijn de concurrentie aan te kunnen met de buitenlanden. Gemeenten als Westland hebben geen zelfstandig bestaansrecht meer vinden ze en daar zal het wel snel op uitdraaien, ik denk binnen 5 tot 10 jaar!

Cartoon ©Aad van Uffelen De metropool komt er aan!

Dwarsdenkers en durvers
Tja, de luizen in de pels, de dwarsdenkers, degene die wel willen kantelen en de frisdenkers en durfdoeners, zij die door de op hun pluche vastgeplakte politici en bestuurders zo vaak zijn verguisd, niet geloofd en weg gezet als lastig. Ja, zij krijgen nu dan toch gelijk zo lijkt het, helaas erg laat zeg ik er bij.
Maar het is aan de sector zelf om in eendrachtige samenwerking de schouders er onder te zetten en vandaag te beginnen aan die nieuwe veruberde toekomst, anders hoeft het niet meer. Heus de tijdperken volgen elkaar in hoog tempo op en niet mee doen betekent gewoon niet meer bestaan.
Gemeenten als Westland zijn vooral bezig met sporen nalaten zoals bouwen van overbodige gemeentehuizen, megalomane bruggen en wegen en minder met oplossen van de echte problemen van morgen. Intussen verdwijnt de glastuinbouw kas voor kas.
Cartoon © Aad van Uffelen


Waar zijn de jongeren?
Wat ik ook zo mis in het hele debat en discussie is de vraag; Waar waren de jongeren, de slimmeriken, Lentiz, waar was de nieuwe toekomst voor de branche? Alleen een nieuwe school bouwen (Horticampus) is niet genoeg.
Het zijn vooral nog de ouwe knarren die de kar trekken, zowel in bestuur als politiek en ja, die kunnen niet meer veruberen en houden zich vooral vast aan oude glorie en kleefzetels.

Verjonging en vernieuwing is op alle speelvelden cruciaal om het juiste pad naar de toekomst te vinden. Het event heeft richting gegeven en keihard gewaarschuwd. We moeten veranderen, camelioneren, samenwerken en innoveren, niet gisteren, maar vandaag en morgen. 

Het moet daarbij niet gaan om méér, maar om beter en slimmer en zo dat het duurzaam is en aardebestendig.
Laat onze topsector geen flopsector worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.