Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland. Een opinie, een essay, een verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, bomen, de tuin e.d. Keuzes maken, stelling nemen, bewustwording en verantwoording. Satire en/of humor kan een rol spelen.

zondag, juni 14, 2015

Project Poelzone Westland in volle gang



Project Poelzone Westland in volle gang
Aad van Uffelen 14 juni 2015

Gezien de vele  hoera berichten vanuit de gemeente over de voortgang van het Poelzone project ben ik vandaag maar weer eens daar gaan kijken. Wel een wat sombere egaal bewolkte dag en dat zie je aan de foto's. Na een rondgang zijn hier mijn bevindingen.

Voor Westland is dit op gebied van water en groen een groot project. Het vindt dan wel plaats op een bestaand gebied waar het riviertje de Vlot en de daarbij behorende groene oevers al eeuwen bestaat, maar dit gebied wordt vanwege de herstructurering van het glastuinbouwgebied daar herzien en wat uitgebreid.
Poelzone, vol met bruggetjes.














Wat zijn de reacties?
Kijk je naar de reacties van mensen dan ervaar je het volgende:

  • Politici en het College die dit project besloten hebben zijn uiteraard vol lof want het zijn voor hen in moeilijke tijden toch sporen die men na kan laten in de geschiedenis.
  • Architecten, aannemers, makelaars, groenvoorzieners, zijn uiteraard ook positief want het is voor hen een mooie bron van inkomsten, die hoor je niet klagen.
  • Vraag je burgers, dan hoor je vooral, hmmm, 30 tot 40 miljoen over de balk gegooid voor wat extra groen en een beetje water, moet dat nou.
  • De creatieveling ziet soms kansen, vaker ziet men het ontwerp als kunstmatig, niet natuurlijk en als gemiste kans om er echt iets goeds van te maken.
  • De natuurkenner dan, wat vindt die? Uiteraard is men positief over meer groen en water. Vraag je of het zo perfect is en had gemoeten, dan is het antwoord; nee, het is nu een kunstmatig onnatuurlijk gebied met veel te veel gedoe, fietspaden en wandelpaden, wat voor vogels en dieren niet gunstig is. Dat had veel beter gekund en ook heel veel goedkoper. En het is niet duurzaam aangelegd.
Poelzone, paadjes, watertjes en bruggetjes














Wat vind ik er zelf van?
Toen het plan voor het eerst in de openbaarheid kwam leek het een kans te hebben, gaandeweg blijkt het, en dat heb ik vandaag sterk ervaren, toch vooral een statussymbool te worden. En dan vooral gericht op de elite van Westland, de bedenkers. 
Het wordt zeker een aantrekkelijk gebied om in te wonen voor een kleine rijke elite, maar ik meende dat die eigenlijk naar de Westlandse zoom hadden gemoeten? Steeds meer zie je in tegenstelling tot het beleid van verdichten in de kernen, dat er in de buitengebieden allerlei dure villa's verschijnen.

Mooi elitair wonen langs de Poelzone














Het wordt wel een gebied met meer groen en water dan dat er was en het wordt ook langs de kant ontsloten. Maar het is vooral heel kunstmatig aangelegd en het ergste vind ik dat het onnodig is voorzien van kostbare elementen als hardhouten bruggetjes, vlonders en andere kunstwerken. Dat is niet alleen erg onduurzaam, maar is ook extreem duur. 

Het is op sommige stukken een wirwar van smalle strookjes grond en water met dus bruggetjes en slingerpaden. In veel gevallen hadden de smalle doorgangetjes veel goedkoper met een paar grote duikers verbonden kunnen worden dan waren die kunstwerken en bruggetjes niet nodig geweest. Dat had ook veel onnodig tropisch hardhout en het kappen van bossen gescheeld.

Poelzone, kostbaar in onderhoud, veel houtwerk e.d.














Een deel van het gebied heeft verbrede oevers, waar straks waterplanten groeien en waar klein eendenspul wel een plek zal vinden, ook zal het wel aanslaan als paaiplaats. Dat kan de waterkwaliteit wel weer positief beïnvloeden, mooi meegenomen.

De oevers zijn soms nog wel voorzien van hardhouten beschoeiing, slecht voor het milieu en slecht voor de dieren, kikkers en padden, maar er zijn ook wel natuurlijke oevers.
Iets anders wat vraagtekens oproept zijn de kleine heuveltjes die van de uitgegraven grond zijn gemaakt. Ze geven wel een aardig reliëf aan het gebied, maar omdat ze zo klein zijn en het grondwater de planten nooit kan bereiken, zullen ze heel snel uitdrogen. Alleen duinplanten kunnen er dan nog groeien, maar dan moet er wel extra zand op worden aangebracht want die groeien weer niet in de klei. Doen ze dat niet dan worden het droge heuveltjes en dat lijkt mij niet erg fraai en ook niet zo nuttig voor de groenstrook. Alhoewel, als men niets doet groeit er vanzelf wel geschikte natuur. 

Maar ik vrees dat men vooral een mooi aangeharkt gebied wil en niet een wilde natuur! Droge natuur hebben we meer dan voldoende in ons duinengebied, lommerrijke natuur was een betere keuze geweest, dat is ook beter voor de vogels.

Poelzone, uitkijkterras.














Samenvattend vind ik het een onnodig duur uitgevoerd project, het kost tussen 30 en 40 miljoen (het is niet duidelijk wat het nu precies gaat kosten) ook het onderhoud zal een zeer kostbare zaak blijven en dus een loden last worden. En dan moet ik nog melden dat er nog kunstmatige vogelpalen komen en een broedschoorsteen die ook duur zijn en onderhoudsgevoelig.

De verbinding met de duinen is natuurlijk mooi, maar er is wel een dure deels in het water liggende tunnel voor gebouwd. Het verbindt de kust met een stukje Westland en dat is leuk voor fietsers. Ook het fietsen door het gebied langs de dure villa's kan een aantrekkelijk schouwspel worden voor wie daar van houdt.

Tunnel N211














Had men echt goede bedoelingen gehad met natuur, dan had het miljoenen goedkoper gekund en veel beter voor alles wat daar kan gaan leven. Dan was ook de megalomane veel te dure vleermuisbrug, die in een lichtomgeving komt, waar vleermuizen niet van houden, niet nodig geweest. Een simpele duurzame brug had volstaan. Ook is al het houtwerk een blijvende kostenpost en een aanslag op duurzaamheid en dat is in strijd met het doel van de gemeente.

Vleermuisbrug van 1.2 miljoen














Ben ik nu te kritisch en schrijf ik een zeurderig verhaal? Dat kan, maar als je er nuchter, realistisch en met het oog gericht op de natuur, duurzaamheid en kosten kijkt, dan zullen lezers het wel met mij eens zijn. Uiteraard zullen belanghebbenden politici, wethouders, makelaars en ondernemers dat heel anders zien.
Had de gemeente destijds maar met mensen met een kritische blik, met verstand van natuur en duurzaamheid gesproken, dan zou het project er anders hebben uitgezien. Nu is het vooral een zeer kostbaar statussymbool voor de architecten en bedenkers geworden. Hoe dan ook elke sprietje extra groen in Westland is winst en daar ben ook ik blij mee.


Wilt u nog wat achtergrondinformatie lees dan deze sites:

http://natuurenruimte.hetnieuweinstituut.nl/projecten/project-poelzone

http://www.wos.nl/nieuws/artikel/2014/juli/werk-poelzone-van-start

https://www.gemeentewestland.nl/fileadmin/files/Wonen_en_Leven/Bouwen_en_wonen/Glastuinbouw/Poelzone/304179__Poelzone.pdf

https://www.gemeentewestland.nl/ondernemen/glastuinbouw/poelzone/poelzone-in-uitvoering/

http://www.westlanders.nu/nieuwbouwprojecten/poelzone-noord-in-wording-1-12005/

http://aadvanuffelen.blogspot.nl/2014/07/poelzone-project-groen-en-water-is-van.html

http://haaglanden.nl/vernieuwing-poelzone-van-start

http://www.bloc.nl/poelzone-uitvoering/

http://www.dearchitect.nl/nieuws/2015/06/02/vleermuisbrug-next.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.