Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

7 feb. 2015

Nog fff over duurzaam, wat zet zoden aan de dijk?Nog 1 X over een duurzame toekomst gesproken!

Bezwijkt de aarde?
Hoeveel mensen kan de aarde aan?
Helpt ons praten over duurzaamheid of niet?
De Apocalyps;  is dat een grapje of een serieuze zaak?


Wist u dat 1 koe gelijk staat aan 70.000 km uitlaatgassen van een auto! Over duurzaamheid gesproken!
Een gemiddelde Nederlander eet tijdens zijn leven 789 dieren: Dat zijn 741 kippen, 37 varkens, 5 runderen en 1 kalf, 6 schapen, 2,5 lammetjes, en dan nog wat klein spul zoals kalkoen, fazant, haas, konijn. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op ruim 4000 kilo vlees in een mensenleven, ofwel veertig tot 42 kilo vlees per jaar, daar komt nog vis bij en andere dierlijke producten. Een Amerikaan eet nog veel meer. Daar kan je heel wat kilometers voor auto rijden, vliegen als je vegetarier wordt, en dat ben ik al meer dan 40 jaar !  ;-)
En je voorkomt dat de aarde op zal warmen met alle gevolgen van dien.

Alles wat ik wil zeggen over hoe wij leven staat in dit geinige filmpje:

En deze is ook heeel erg ... leuk :-) Dit zijn wij... echt waar :-)

Mag ik dan nu even  een nuchtere analyse geven van een paar aspecten van de klimaatproblematiek.
Hoeveel mensen wonen er op aarde?  En is het succes van de mens, door haar ongebreidelde groei wel of niet de kern van klimaatproblemen en is daardoor de voorspelde Apocalyps nabij?

Een paar feitjes als voorgerecht:
·         Elke dag worden er op aarde ruim 200.000 mensen geboren;  Wat? 200.000 ?
·         Per jaar is dat ruim 75 miljoen er bij. En dat ondanks oorlogen, ziekten, terroristische aanslagen, IS, BokoHaram, etc.
·         In 1750 waren er maar 750 miljoen mensen op aarde.
·         In 1900 waren het er al 1.6 miljard.
·         In 2001 stond de teller al op 7 miljard. Het gaat dus steeds sneller.
·         In 2050 zal dat tussen 9 en 12 miljard zijn. En dat gaat zo maar door met explosief groeien.
·        
Dat betekent bij verdubbeling per 50 jaar of sneller dat in 2750 er wel 200.000 miljard (of 200 biljoen) mensen op de planeet rondhuppelen. Over waanzin gesproken!
·         Verdelen we alle mensen gelijkmatig over de aarde dan heeft elk mens dan 0,73 vierkante meter tot zijn beschikking, ongeveer net zo veel als dat kippen nu hebben in een megastal (1 A4tje). We moeten dan steden bouwen met sky scrapers van minstens 1000 meter hoog en dicht op elkaar om deze massa mensen in te bergen. Over waanzin gesproken.
·        
O ja, dan nog even over de kansen van al die mensen, een fatsoenlijk leven, onderwijs, goede voeding, een beetje luxe, vakanties, enzovoort. Nu nog leven ca. 2 miljard mensen in ellende en dat worden er veel meer, 600 miljoen Indiërs hebben niet eens een toilet en de moslim massa is ongeletterd en dus manipuleerbaar. Zelfs in NL zijn 1.3 miljoen laag geletterden. (7000 Westlanders  kunnen nauwelijks lezen of schrijven en dat in mijn gemeente) Woh there is still a lot of work to do!
·       
De oerwouden zijn de longen van de aarde en koelen de aarde nog wat af. Maar we kappen elke minuut 50 voetbalvelden aan oerwoud, dus dat verdwijnt razendsnel. Ruim 50% van alle regenwouden zijn afgelopen 50 jaar al omgezaagd. Het totale ecosysteem en biodiversiteit gaan daarmee te gronde.
·        
Twee derde van de wereldbol is water. De totale watervoorraad op aarde is 1400 miljoen km  71 % van de aarde bestaat uit water. Slechts 1 % is geschikt als drinkwater. Tijdens de ijstijd was de zeespiegel 120 meter lager dan nu. Het poolijs is nu nog meer dan 2 km dik dus dat wordt wat als het gaat smelten, en dat doet het.

Read more:
http://www.lenntech.nl/water-kwantiteit-faq.htm#ixzz3Q2r0CAeH
·       
De hele aardbol heeft aan land 144 miljoen km²  en dat is inclusief oerwouden, woestijnen en de polen. Een heel klein deel is maar geschikt als landbouwgronden om te wonen.
·       
Wist je dat 20 % van alle CO2 uitstoot e.d. komt door het kappen van de oerbossen. Met kappen stoppen stopt direct al de opwarming.
·         90 % van alle planten op aarde weten we nog weinig of niets van. Ze zijn fantastische leveranciers voor bijv. medicijnen. 25 % van de medicijnen komen van oerplanten en zijn niet na te maken. Zelfs 70 % van kankermedicijnen halen we uitsluitend uit de oerbossen. Hoe belangrijk is dus het oerbos! Toch kappen we ze in record tempo om en we zijn allemaal schuldig; wat bedoel je met waanzin!
·       
En de zee, ja die vissen we ook zeer snel leeg. Al 90 % van de toppredatoren zoals de tonijn zijn al verdwenen. En dan vallen miljoenen zeedieren ten prooi aan de sleepnetten en andere waanzinnige vangmethoden, wat als zinloze bijvangst over boord wordt gezet. En door de plasticberg die in de oceaan drijft, zo groot als half Europa, gaan vissen en vogels dood. En zelfs de koraalriffen sterven nu af. En vergeet niet de voor de ecologie belangrijke mangrovebossen, deze worden gekapt om er vis- en garnalenkwekerijen van te maken. Tja, de hebzuchtige mens is volslagen los geslagen!
·       
Deze aanslag op de zee betekent dat de zee over een aantal jaren in een groene soep verandert door ineenstorting van het ecosysteem. Wist u dat meer dan 65 % van de mensen afhankelijk is van voedsel uit de zee. In dit tempo van leegroven is rond 2050 de zee overal leeg gevist en het ecosysteem onherstelbaar beschadigd. Dat is dus al over 35 jaar.

De Paus zei dit van het succes van de mensheid;

u hoeft niet te fokken als konijnen! Dat is geen verantwoord ouderschap...

© Cartoon Aad van Uffelen


In Westland kunnen we, zeggen onze bobo's, de wereld voeden en van via planten gemaakte medicijnen voorzien en ook nog een leefbaar gelukkige woonomgeving creëren met planten. Die wij natuurlijk in NL kweken en vooral in Westland. Het zal wel... als je in sprookjes gelooft!

We hebben minimaal om 9 miljard mensen een fatsoenlijk leven te geven 3 aardbollen  nodig voor grondstoffen en voeding. En helaas we hebben er maar een. En emigreren naar Mars of zo is nog ver weg.

Intussen hebben we nog 15 jaar om de opwarming van de aarde te neutraliseren op maximaal 2 graden. We zitten nu al tegen de 2 graden aan. Zeker is dat we het niet gaan redden en dat de temperatuur gaat stijgen met minstens 7 graden, tenminste als we niet vandaag drastische maatregelen nemen en...helaas dat zullen we niet doen. Wij zijn net een stel struisvogels.


Je kop in de grond steken...
Of struisvogelpolitiek.
Ja, dat is wat we doen...
Niet willen zien, horen, weten!

© Cartoon Aad van UffelenDe klimaatverandering het totale smelten van alle landijs en ontdooien van de permafrost heeft tot gevolg dat de zeespiegel gaat stijgen, wel 30 tot 70 meter.

Ook gaat de uitstoot van broeikasgassen alsmaar toenemen want de maatregelen die we nu nemen zijn absoluut onvoldoende, we kunnen zelfs het tempo van de bevolkingsgroei niet eens bijhouden.
Is het dan waar dat het einde der tijden zoals in de Bijbel is aangekondigde, een totale Apocalyps, nabij is. 
We zien de laatste jaren steeds meer extremen in het weer, hongersnoden, aardbevingen, maar ook geloofsfanatisme, onderdrukking, moord en doodslag en een kleine zich zelf verrijkende elite en heel veel aan de leiband lopende politici. De dwalingen waar over wordt gesproken zijn al in volle gang zoals iedereen kan waarnemen. Daar hoef je niet voor in de Bijbel te geloven, of in een ander Heilig boek.

Feit is dat de mens de enige diersoort is die de wetten van de natuur volslagen negeert en die zich ten koste van alle ander leven ongeremd en explosief vermeerderd, ja we graaien en naaien er wat op los, zonder ons verstand te gebruiken. Vergelijk het met de mega muizenplaag die  nu in Friesland speelt. Ook een gevolg van fout omgaan met de natuur want nesten vernielen van roofvogels en hun leefgebied vernielen is vragen om dit soort apocalyptische plagen. Nu de muizenplaag enorm is komen er wel roofvogels uit omliggende landen, maar die kunnen de ramp niet keren. Ruim 800 boeren hebben hun land al vernield zien worden... 

In 2014 kwam ik op de afsluitdijk in een Egyptische muggenplaag terecht, miljarden enorme steekmuggen; gelukkig zat ik in de auto.
De mens is de meest intelligente soort op aarde, maar we handelen daar dus niet naar. Zoals de muizen er aan gaan, gaat als we nu niks drastisch doen de hele mensheid er binnenkort aan. En dat is geen doemdenken, de slimste wetenschappers zeggen het. Dus eigenlijk zijn we de domste soort.

De moraal van dit verhaal is...

Wilt u dat ook uw achterkleinkinderen een leefbare aarde hebben, dan moeten wij vandaag de juiste besluiten nemen. Maar kunnen en willen wij dat?

De conclusie is simpel:


  1. Stop met fokken en stabiliseer de bevolking op de huidige 7 miljard. Niet meer dan 2 kinderen per stel en schaf de foksubsidie af, dat is een aardig begin. Maak met dat geld het onderwijs goedkoper of gratis!
  2. Stop met kappen van de oerbossen. Dit scheelt 20 % CO2 uitstoot. Daarnaast is het goed te weten dat de bossen samen met de oceanen zorgen voor zuurstof.
  3. Stop met vlees eten, in ieder geval niet vaker dan 1 x per 2 weken; dit scheelt 20 tot 40 % CO2 uitstoot. Stop in ieder geval met overdadig veel en fout voedsel en drank te nuttigen. Obesitas is een te voorkomen verslavende welvaartsziekte, het is egoïstische vraatzucht en zelfdestructie... en het is alleen een extra bron van CO2 uitstoot.
  4. Verminder het gebruik van dierlijke producten als melk, kaas en eieren omdat deze beslist niet gezond zijn in de mate waarin wij die eten. Geloof de reclamemakers niet.
  5. Stop met de zee nog verder leeg vissen, beperk dus ook het vis eten. We moeten de stap maken naar meer plantaardig voedsel, insecteneiwit, algen, wieren etc.
  6. Maak onze economie en samenleving fossielvrij. En gebruik aardolie alleen nog voor bijzondere zaken zoals specifieke medicijnen.
  7. Stop het subsidiëren van visserij, energie, vleesproductie en alle ongezonde voeding. Zet daarentegen in op een totale kanteling naar een duurzame economie en start het herbeplanten van de aarde zodat biodiversiteit toe zal nemen en de aarde weer gezond zal worden.


Een onuitvoerbare wens is dat godsdiensthaat en oorlogen stoppen en mensen in vrede leren leven om een toekomst voor allen na te streven. Helaas legitimeert men de eigen macht aan agressie en oorlog. We zullen dus nog veel meer geweld, terrorisme en oorlogen ondergaan. De mens op zijn domst.

Dus, hoe simpel kan het zijn om de aarde te redden en daarmee de mensheid en gelijk toekomst te bieden aan hen die na ons komen. En je wordt er zelf nog gezonder en blijer van ook...

Elke politicus of partij die het woord Duurzaam in de mond neemt en alleen kletst over een paar windmolens, een LED lampje, het zinloze energielabel, een elektrische auto of oplaadpaal heeft dus geen idee waar het echt over gaat en moet of zich gaan verdiepen of direct opstappen.

Klimaataccoorden stellen niet veel voor, onze eigen regering doet ook niet genoeg. En ook de duurzaamheidagenda van mijn gemeente Westland stelt niet veel voor, al staan er op zich heel goede dingen in. Het zet echter geen zoden aan de dijk. Het is daarom vooral symboolpolitiek. Ja, dat is het, symboolpolitiek, het eigen geweten in de maling nemen en de toekomst in gevaar brengen.

Politiek beleid wordt primair bepaald door de lobby van de megabedrijven en sectoren als landbouw, suikerindustrie, olie industrie, de luchtvaart en de bankensector. Zolang politici daar hun macht, geld en toekomstige vet betaalde banen aan ontlenen zal er niets veranderen. De macht is niet aan het volk, en of dat nog gaat gebeuren is de vraag. Zolang het oude Romeinse adagium opgaat, gebeurt er niets: Geef het volk brood en spelen en ze zijn rustig.

OK, ik ben sinds 1972 toen het eerste rapport van de Club van Rome uit kwam met deze materie bezig, maar helaas er is geen verbetering te zien. Ja, ik begrijp dat politici zich druk maken over kleine lokale problemen en dat moet ook.
Maar we zijn wel het alomvattende verband (macro), de essentie van het leven op aarde en onze plek daarin, uit het oog verloren en daarom is wat we micro doen eigenlijk niet relevant? We hollen als lemmingen keihard op het ravijn af.

Inderdaad is mijn conclusie dat we niet doen wat moet gebeuren, de leiders willen niet, de elite vult alleen haar eigen zakken en de massa slaapt door. Ik ben er dus eigenlijk wel mee klaar, of toch niet?

De vraag is welk pad gaan onze leiders en de machtige bovenbazen kiezen en wat gaat het volk doen?

Wordt het een pad naar een glorieuze toekomst of naar een vernietigende Apocalyps ?

De keuze is heel beperkt!

© Cartoon Aad van UffelenDoe jezelf een plezier en kijk in ieder geval ook nog even naar de 3 hieronder aangegeven filmpjes. Dat zegt meer dan 1000 woorden. Het gaat niet om politiek, maar om wat is waar?

Van ‘De Huilende Zee’ is een indrukwekkende documentaire gemaakt, Sea the truth

En hier kijk je de film Sea the truth
http://www.documentairenet.nl/review/sea-truth/

Kijk ook naar de documentaire Meat the truth.
https://www.youtube.com/watch?v=PmRE9MTRPuQ

Meer weten over invloed van vleesproductie, kijk deze documentaire van Kim Andersen en Keegan Kuhn    
of Kijk de DVD     http://www.cowspiracy.com/ 


De klimaatfilm van Al Gore is natuurlijk ook belangrijk, helaas is hij bewust vergeten de invloed van de veeteelt er in op te nemen, zou dat eigen belang zijn want hij is toch ook veeboer?


Nog wat info:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.