Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

16 aug. 2014

Super mooie fietstocht in Noord Holland

Mooie fietstocht tussen Bloemendaal en IJmuiden.

Zelden zo een mooi stukje Nederland gefietst met super mooie fietspaden en genoten van dorpen en vooral van natuur in het Nat. Park Zuid Kennemerland.
Dit moet je ook doen! Gegarandeerd Genieten!

De fietstocht in NH tussen Bloemendaal en IJmuiden is werkelijk een genot met van die mooie brede en gladde fietspaden daar. Op www.fietsen123.nl staan veel leuke tochtjes.

Vanuit Westland is het met de auto een klein uurtje rijden naar het door ons gekozen startpunt bij Overveen. Daar is het gemakkelijk parkeren in een of andere straat en je pikt snel de route op via de knooppunten.

De eigenwijze route die wij reden: 20, 34, 07, 05, 04, 02, 96, 92, 06, 66, 18, 19, 20

Je kan ook zelf je route indelen en naar eigen keuze langer of korter maken.
Wij fietsten 48 km totaal. Gewoon trappen zonder elektrische hulp :-)

In het begin rij je door leuke dorpjes met dito koffietentjes...  daarna kachel je door naar IJmuiden waar je gratis met de pont naar de overkant kan. Dan fiets je langs de industrie en Tata Steel en ga je over de 2 sluizen heen. Je komt dan in IJmuiden.
Doorfietsend over heel mooie fietspaden kom je door de duinen in het Nationaal Park Zuid Kennemerland. Dat gebied is werkelijk fenomenaal. Ik was er nog nooit geweest, heel wonderlijk want zo dichtbij zo iets moois... en je weet het niet...


In het park niet alleen vogels, maar ook veel koeien en paarden.

Het Nationaal Park wordt begraasd door koele Schotse hooglanders. Wij zagen ook een mooie kudde paarden. Er lopen daar Haflingers, Koniks en Shetlanders, schapen, roodbonte koeien en in het Kraansvlak ook nog massieve wisenten!
De dieren houden het duin open door hun grazen en aanwezig zijn. Vroeger deden konijnen dat, maar ik heb maar 1 konijn gezien, er moeten er duizenden zitten en dus ook vossen.


De regels zijn: niet aaien, niet voeren, afstand houden en rustig blijven.

Dat laatste, afstand houden, valt niet altijd mee want die Schotse hooglanders met hun enorme hoorns lopen ook gewoon op het fietspad  of liggen er te herkauwen.

Van de 48 km vooral brede fietspaden was alleen een klein stukje in het park van mindere kwaliteit verder alleen maar lof en bij IJmuiden was een stukje tweezijdig smal fietspad, maar goed. Naast betuumpaden ook veel klinkers, maar dan wel mooi vlak gelegd, het kan dus wel!

Thuis in Westland hebben we vooral hotseklots fietspaden en wegen waar je nieren al snel ergens zitten waar het niet hoort.
Ook ouderen die fietsen klagen hier steen en been over.
En er gebeuren veel ongelukken door, pas nog een oude dame, kennis van mij die met de fiets in een gleufgat is gereden en van alles heeft gebroken.
Doet de gemeente ook geen fukkie aan, die hebben andere prioriteiten denk ik...
Alleen de provinciale fietspaden in Westland zijn nu globaal in iets betere conditie.
Nee fietsen in Westland is niet overal een feest zoals hier in NH op deze route.


Wij fietsten ook nog even naar Bloemendaal aan Zee en je zit zo als je wilt in Zandvoort. Grappig al die witte strandhuisjes daar. In Westland zie je dat bijna niet en het is eigenlijk best leuk.

Voor ons een reden dit gebied verder te gaan ontdekken. Fietsen door zulke mooie gebieden en op echt mooie fietspaden is een feest. Noord Holland, we komen er aan :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.