Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

4 okt. 2013

Hoera of Drama voor Globe?


Artikel nr 1  Hoera of Drama voor Globe?

Als partner van een zeer ervaren reisagent die al 42 jaar dit vak met ongelofelijke betrokkenheid, veel plezier en deskundigheid uitoefent, voel ik mij geroepen hier eens een ander geluid te laten horen dan al die vage hoerageluiden van D-reizen, curatoren en anderen. Natuurlijk is het fijn dat er een koper is voor Globe, maar het is niet alles goud dat blinkt!


De FNV stelt dat een doorstart geen overname is en dat bij een overname de huidige arbeidsvoorwaarden zijn gewaarborgd en bij een doorstart niet. Alleen de CAO geldt altijd…
Dat is een slimme juridische truc om personeel goedkoper terug te kunnen aannemen door de koper, in dit geval D-reizen. Want voor mij is het geen doorstart, maar gewoon koop. Naam en logo en alle voorwaarden verdwijnen evenals het winkelsysteem, dus is het geen doorstart. Via juridische haarkloverij zal mij wel tegenspreken, want het gaat tenslotte alleen om geld en gewin. Ik vraag mij ook af waar in het hele proces de ondernemingsraad van OAD is geweest?

Globe personeel is ontslagen en kan dus open solliciteren op de eigen of een andere baan bij D-reizen. Maximaal schaal 4 lijkt daarbij het salaris te worden voor bijna iedereen. Dit staat gelijk met het loon van een schoonmaakster…  zie dit voorbeeld en vergelijk het schaaleinde, dat is om te treuren:

Reisverkoopster functie 4 (D-reizen) is specialist, ouder dan 22 met ervaring per maand bruto

Bruto per maand  1458 euro met uitloop tot 1980 euro per maand. (nog een tientje per uur bruto, echt een lachertje.)

 

Schoonmaakster specialist loongroep 2 (is enigszins vergelijkbaar) ouder dan 22 en minimaal 7 jaar ervaring  bruto per maand 1865 euro met uitloop tot 1957 euro per maand


Dus men wil reisspecialisten voor een minimale betaling met maximale specialistische kennis, inzet en kwaliteit. Dat is slim gespeeld van D-reizen en dom van de curatoren. Alhoewel, D-reizen lijkt nu de winnaar, maar kan wel eens de verliezer worden!

Zeker de ervaren, vaak wat oudere mensen die ook hoger in de salarisschaal zitten worden hierbij weer de dupe. Mensen die lang in de branche werken hebben veelal groot vertrouwen bij de klanten en bezitten zeer veel vakkennis en specifieke ervaring, vaak zijn het ook kantoormanagers van een reisbureau die ook veel management en organisatorische kwaliteiten moeten hebben en een team kunnen aansturen. Vallen ze niet uit de boot vanwege leeftijd of een nu wat hoger salaris, dan zijn ze vast te oud. Als ze al een baan krijgen aangeboden dan zullen ze wellicht weer flink moeten inleveren en komen daarmee ongeveer op een minimum loon uit, net als anderen in schaal 4.

Toen OAD de reizen van de Rabobank overnam in 2003 moest personeel dat mee ging ook al ca. 30 % inleveren en nu dus weer. Dat noem ik niet rechtvaardig en eigenlijk misdadig en diefstal. OK zo goed als bij de bank was het nergens, maar ik vind wel dat de reiswereld zeer laag betaald en zeer veel eist van de mensen. Men verwacht naast maximale inzet, slimheid, accuratie, vakkennis en eigen reiservaring ook steeds meer een 7-daagse 24-uurs flexibiliteit. En bij D-reizen moeten ze ook nog eens actief mensen gaan vertellen dat ze hun persoonlijke reis assistent zijn. Nu ik kan zeggen dat waar ik woon men daar niet van gediend is. In een tijd waarin men alles bijna overal kan kopen en waar klantenbinding zoals vroeger een zeldzaamheid wordt, wekt alleen al het idee agressie op.

D-reizen zou er goed aan doen om de klantenbinding die door de deskundige Globe medewerksters is opgebouwd zorgvuldig te koesteren en niet met het badwater weg te gooien. Doen ze dat wel dan is D-reizen misschien wel de volgende die failliet gaat. Per slot kunnen de mensen ook nog zelfstandig reisverkoper worden of aardige combinaties zelf bedenken, klanten hebben ze en een goede naam ook!

De reiswereld heeft de afgelopen jaren een enorme misrekening gemaakt en brengt zichzelf alleen maar verder in de problemen. Ik bedoel dat de marges belachelijk laag zijn tussen 0 en 10 % bruto. Alsmaar goedkoper en op prijs concurreren is allang gebleken alleen maar verliezers te kennen. Maar in de reiswereld heeft het ouwe en dik betaalde management dat nog niet ontdekt helaas. Roepen dat de klant alleen maar ‘’nog’’ goedkoper wil is flauwekul. De reisorganisaties zijn in een voortdurende prijzenslag verwikkeld en dat is dodelijk voor de branche. Naast slimme reisverkoopsters heeft de branche nog veel meer noodzaak slimme managers te krijgen…

Ik wens alle Globe reismedewerksters veel sterkte en moed de komende tijd, ik hoop dat ze een leuke nieuwe uitdaging vinden en leuk werk voor een fatsoenlijk salaris, al dan niet in de reizenbranche.

Aad van Uffelen
4 oktober 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.