Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland. Een opinie, een essay, een verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, bomen, de tuin e.d. Keuzes maken, stelling nemen, bewustwording en verantwoording. Satire en/of humor kan een rol spelen.

vrijdag, februari 10, 2012

Hoogeland minder duurzaam?

Hoogeland minder duurzaam?

Ik had eerst goede hoop dat Hoogeland in Naaldwijk echt een wijk op weg naar meer duurzaamheid was. Na in 2011 gevoerde gesprekken met Vestia kreeg die hoop meer fundering. En toen werd het stil!




Kijk je naar de uitwerking van bouwplannen in Hoogeland en elders in Westland, dan  kan je onmogelijk blij worden. O.K. ik ben iemand die leefbaarheid, gezonde omgeving voor mens en dier, schoon water, schone lucht; vat het samen onder duurzaamheid, hoog in het vaandel heb staan, al tientallen jaren.
Ik weet ook wel dat projectontwikkelaars als primair doel hebben zoveel mogelijk winst maken. Op zich niks mis mee. Zolang het algemeen belang  en een duurzame ontwikkeling niet in de verdrukking komen. Zolang woonwijken niet opgepropte kale hoopjes woningen worden waartussen zich nog uitsluitend steen zich bevind en bijna geen plek is voor groen, voor bomen en al helemaal niet voor parkjes, levenloos dus! Wel voor veel parkeerplekken voor onze heilige stalen ros! Maar geen groene daken, vrijwel geen zonenergie, geen groene gevels, geen natuurlijke speeltuintjes!

Helaas zijn vrijwel alle nieuwbouwwijken ministeenwoestijntjes. Sloten worden bijna nergens van natuurlijk talud voorzien zodat waterdieren niet meer hoeven te verzuipen en oeverplanten een kans krijgen. Neen, we slaan stalen platen diep in de grond of zagen een tropisch bos om voor hardhouten planken die tijdelijk als beschoeiing moeten dienen. O.K. stalen platen gaan veel langer mee dan tropisch hardhout, dus dat lijkt winst. Maar is het dan alleen om meer winst te maken dat huizen tot bijna op de sloot moeten staan en het talud dus onmogelijk wordt? Leg dat eens uit!

En wat ik ook erg vind is dat, omdat de huizen meestal heel dicht op elkaar staan, andere huizen langdurig of altijd in de schaduw komen te liggen. Koop je een huis van tekening dan ben je een sukkel om daar niet op te letten. De ligging bepaalt woongenot! Maar wat te denken van reeds bestaande huizen zoals in de Druivenstraat. Sommigen zijn voor altijd de zon in hun achtertuintje kwijt en zeker in de winter. Zie foto… Weg blij makende zon, weg gratis warmte, weg gezellig sfeertje. Voortaan een sombere plek.
Langs de Kruisbroekweg waar het ISW staat ging het hetzelfde. Te hoog gebouw, te dicht op de al bestaande huizen die dus voortaal de hele winter de zon vaarwel hebben gezegd, geen winterzonnetje meer. Gemeente en de architecten beloofden dat het geen probleem zou zijn en zie het is gewoon bedrog! En de waarde van je huis is gelijk flink gedaald!

Wethouders, gemeenteraden, projectontwikkelaars, met de mond belijdt men de duurzaamheidsreligie, maar in werkelijkheid wordt de klant, huurder, koper in het ootje genomen, noem het belazerd. Mooie ruime wijken veel groen en water, ja, ja! Wethouder Duivesteijn zijn trots was Hoogeland, nu kan hij wel inpakken… het enige dat blijft is gebruik van restwarmte, en dat is een goede zaak natuurlijk. Verder lijkt het een holle frase! Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord, is geen trend, maar pure noodzaak om te overleven in de toekomst. Duurzaam is de nieuwe norm. Alleen snappen zij dat nog niet!

Och, er moet nog heel veel gebeuren voordat duurzaam denken en ontwikkelen van woongebieden op een natuur- mens- kind- diervriendelijke manier, gestalte zal krijgen.
De enige manier om de goede kant op te gaan is: de burger moet niet meer willen wonen in straten of wijken waar het per saldo niet fijn is om te wonen. Maar of dat gaat gebeuren?
Wie zijn de sukkels en wie de winnaars? Het kind en de natuur zijn in ieder geval de dupe. Leg dat maar eens uit aan je kinderen!
Een troost is er, je kunt altijd nog naar een, nog, groene omgeving gaan recreëren of gewoon verhuizen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.