Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

15 nov. 2011

Centrum voor de Kunsten / gem.huis, mijn idee!

Centrum voor de Kunsten, en Gemeentehuis

Mijn idee!
Aad van Uffelen, november 2011
In de discussie over het centrum Naaldwijk, gemeentehuis, Centrum voor de kunsten, de Naald, het historisch archief, het Westlands museum e.d. heb ik hierover de afgelopen tijd eens wat nagedacht en een globaal plannetje gemaakt.

Eerder al had ik een balletje opgegooid over het gemeentehuis in Poeldijk. Kijk op 27 maart 2011 voor dat idee...

Doel: Een sterk centrum maken met als kernpunten:

Horecaplein Wilhelminaplein
Winkelcentrum De Tuinen/Naaldwijk
Cultuurcentrum met De Naald
Een omgebouwd gemeenthuis
En een aantal verdere functies bijeengebracht.
Hieronder wat suggesties:

1 Rabobank

Dit pand is geschikt om te renoveren/verbouwen tot een mogelijk modern ambtenarenkantoor waar de komende 30 jaar gebruik van kan worden gemaakt.
Je kunt ook het pand renoveren/verbouwen met als doel er een cultuurcentrum van te maken.
Binnen dat format zou dan het Rockmuseum HvH  kunnen participeren (die zoeken al lang een nieuwe locatie), het CvK waar je toch ook iets mee moet, diverse culturele verenigingen en mogelijk een deel  van Dariofo.

En je kunt hier een oplossing vinden voor het huisvesten van het historisch archief van de gemeente. Dat zou deels, voor opslag e.d. in de kelder kunnen met daarnaast een extra publieke balie/werkruimte.

Huisvesten van een paar bedrijven op cultuurgebied kan helpen de zaak rendabel te maken.
Op de bovenste etage kan je of een aantal zeer luxe dakvilla's met daktuin bouwen met uitzicht over het oude centrum. Of een restaurant met daktuin.
In ieder geval of een groen dak en zonpanelen er op.

Totale hoogte maximaal 4 etages plus de kelder= 5 lagen. Een extra laag zou kunnen, maar dan moet het geen visuele storende factor zijn.
En dan eventueel ook het gemeentelijk archief met balie er in onderbrengen.

2 Parkeergarage

Waar nu de parkeerkuil is van de Rabo kan je deels verdiept, en verder bovengronds een parkeergarage maken. Alleen moet je dan wel gelijk het hele parkeerprobleem aanpakken en mogelijk overgaan tot betaald parkeren in het centrum. Dat is nu niet haalbaar, maar met een parkeergarage kan je niet anders.

Verder kan er best aan ambtenaren worden gevraagd met de fiets of openbaar vervoer naar hun werk te komen.
De zijgevel aan de zuidzijde kan een levende plantenwand worden of de parkeergarage kan aan 3 zijden worden voorzien van een hederasysteem. In Rotterdam is een parkeergarage zo volledig CO2 neutraal gemaakt en het geeft een groene bust aan de omgeving.


3 Huidige gemeentehuis Naaldwijk

Als het huidige gemeentehuis wordt gestript, portocabines weg dan kan dat pand, dat best een goede architectonische stijl heeft, ook dienen om er een Centrum voor de Kunsten van te maken (indien de Rabo een ambtenarengebouw wordt)

Je kunt dan zelfs denken aan er een etage er op zetten, de fundering is daar al op berekend. Ook zijn er mogelijkheden voor Gemeentelijk archief en diverse culturele functies, al dan niet commercieel.
Het dak voorzien van sedumbeplanting.


4 Westlands museum

Inpassen van het Westlands Museum is ook een optie om te vestigen in het Rabopand of het oud gemeentehuis, want daar moet ook nodig een oplossing voor worden gezocht. Eventueel aangevuld met een breder kader aan museale onderdelen.
Hierbij wel zoeken naar goede commerciële mogelijkheden om het rendabel te maken.

5 De Naald

De Naald  zou in 2020 op zijn en moeten worden gesloopt, maar is dat wel zo?
Je kan ook aan de kant van de Stokdijkkade in de toekomst een uitbreiding maken. Aan de voorkant 2 etages maken met een glasgevel.
De grote zaal naar voren uitbouwen, richting Stokdijkkade en vergroten naar ca. 700 stoelen, nodig om rendabel te draaien.
Onder de hoge kant kan dan een extra zaal worden gemaakt voor film en presentaties.
Naast de grote zaal aan de kant van de Verdilaan staan een paar uitbouwtjes. Die kunnen eventueel een herbouw ondergaan, maar tegen de grote zaal zit buiten nog een flinke ruimte om eventueel nog een (extra) kleine zaal bij te bouwen. Of het technisch kan weet ik niet, het zijn maar brainstormplannetjes van mij!

Het pleintje naast de Naald kan bij de Naald worden getrokken en je krijgt dan genoeg ruimte aan de voorkant voor ontvangst en div. functies. Het deel aan de voorkant krijgt 2 etages. Er hoeft dan ook geen kostbare investering te worden gedaan aan de achterkant waar nu het podium e.d. is.
Een optie is natuurlijk alles platslaan, maar de vraag is of dat financieel haalbaar is en zeker in het kader van hergebruik en duurzame inzet of het wel past in deze tijd?

6 Glazen overkapping

Tussen de nieuwe Naald en het aangepaste gemeentehuis ontstaat een plein, dat deels doorloopt langs de Verdilaan. Hier kan je bijv. een vliegende glazen overkapping maken, aan de zijkanten met glazen wanden. Daarmee krijg je een grote overdekte ruimte voor activiteiten, presentaties en festiviteiten. Zomer en winter inzetbaar.
Ook worden gebouwen visueel verbonden terwijl het gevoel ruimtelijk blijft.
Als optie kan je nog denken aan het verbinden van de glazen ruimte over de Verdilaan heen naar het Rabopand. Dit hangt af of functies elkaar ondersteunen of niet.

Tot slot

Het centrum van Naaldwijk bestaat dan uit het horecaplein Wilhelminaplein, het winkelhart, het culturele hart van Westland en mogelijk een ambtenarengebouw. En er komt eventueel dus een extra parkeergarage.

AH kan voorlopig blijven zitten tot die een keer verdwijnt en dan kan die ruimte, het parkeerterrein en de ruimte als de school weg is, omtoveren tot een extra boeiend centrumdeel. Ik heb daar ook al plannen voor bedacht maar kom daar apart nog op terug.

Zie bijgaande schets hierna.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.