Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

19 nov. 2011

Nieuwe crisis op komst?

Crisis, welke bedoel je dan?
We hebben al heel veel soorten crisis achter de rug en steeds is het een tijdje weer goed gegaan, dachten we. Nu echter anno 2011 lijkt het er op dat het woord crisis niet snel meer zal verdwijnen.

Europa, de Euro, Griekenland, Ierland, Italie, Spanje, Cyprus, en wat volgt? De EU landen hebben hun eigen regels voor het maximale begrotingstekort al zo vaak bewust overtreden en steeds dat oogluikend toegestaan, dat nu de geest uit de fles is. En die krijgen we er niet zo maar weer in, of beter gezegd ik geloof dat die er nooit meer in komt.
Alle oplossingen zijn tot nog toe halve slappe oplossingen die feitelijk niets oplossen en het probleem alsmaar groter doen maken. Het lijkt wel of ze allemaal bezig zijn met een spelletje Broodje Aap verhaal. Onzin, list en bedrog lijken de boventoon te voeren. Ego's zijn groot en egocentrisme is leidend bij de leiders.

Kijken we naar Amerika, en ik ken dat land vanuit mijn werk redelijk goed, dan is het lachwekkend te zien hoe schijnbaar een stel malloten daar politiek bedrijven. En dan vooral de Tea party van de Republikeinen die je, als je hun programma ziet, zo volgen sommigen gelijk kan stellen aan een terroristische beweging. Of dat zo is kan ik niet beoordelen. Amerika heeft geen buitenlandse bedreiging meer nodig, het is het land zelf en de rare politieke spelletjes die het land kapot zal maken. Je ziet dat bij sommige andere landen ook gebeuren.

Ze betalen in  de USA gemiddeld maar ca. 23 % belasting en de rijken betalen schandalig weinig of ontduiken het wel. Vergelijk dat eens met ons belastingniveau. Waarom hoor je niemand daar in de politiek nu eens iets helders over zeggen? Het ziet er niet naar uit dat Amerika het dit keer gaat overleven, de grootmacht komt ten einde, een tijdperk gaat voorbij en wel door eigen interne domheid, het congres daar toont dit aan. Maar misschien ben ik te somber...
Een lezenswaardige colum en site hierover is van Wessel Aslander die een prima analyse geeft van de Amerikaanse problemen  www.wallstreetweb.nl/nieuwsarchief/EFpuAupkVyObpcEMzt.shtml

Er is een chronisch gebrek aan echte leiders, aan leiders met visie voor nu en de toekomst. Helaas zijn er ook heel veel leiders die corrupt zijn, dictator en machtswellusteling. Zelfverrijking staat dan voorop.
Leiders moeten niet alleen kijkend naar de economie, de poen, maar vooral naar de echte problemen zoals de alsmaar toenemende overbevolking, de druk op de aarde en het milieu die dat niet aan kan. De klimaatverandering en het onvermijdelijke wat dat met zich mee gaat brengen is ons echte probleem, maar daar zitten nog niet veel mensen mee. Die zitten nog in de ontkenningsfase!

Dat er zoals in veel Afrikaanse landen gezinnen met 10 kinderen normaal zijn en dat er dan door de giga bevolkingstoename problemen ontstaan met het land, water en voedsel is logisch. En ook niet op te lossen.
Opvalt ook dat het vooral de vele oorlogen door fanatieke moslims zoals in Somalie, honger en armoe veroorzaken. Grote afwezigen in dit soort conflicten is de Arabische moslimwereld. Nimmer hoor je dat die ingrijpen, nimmer hoor je dat ze mee doen aan voedselprogramma's en armoebestrijding.
Als men nu eens zou stoppen met de godsdienstwaanzin en om godsdienst oorlog te voeren, dan zijn we al een stuk verder. Helaas dat zal niet gebeuren.
Is het soms zo dat de ''goede moslims''  het wel prima vinden dat fanatieke moslims oorlog, terreur en ellende veroorzaken?
Klopt het dan wat in de Koran staat, dat wereldoverheersing het einddoel is? Dat is in de wereldgeschiedenis al vaker geroepen door deze en gene, maar zij gaan het misschien uiteindelijk wel redden.
Ik heb de Koran gelezen en nog wat boeken over het ontstaan van de Islam en daar werd ik niet echt vrolijk van. Zij het dat ik zeer goede moslimvrienden en kennissen heb en dat is ook zo voor mensen uit andere religies of zelfs religielozen. Geloof hoeft geen probleem te zijn, maar is het helaas vaak wel. Het zijn mensen die het probleem zijn, niet het geloof!


Wat over het hoofd wordt gezien is dat de echte crisis in de wereld het feit is dat we de aarde vernielen. Het klimaat, het leefvermogen op aarde komt aan zijn einde. Nu 7, straks 9, 14 miljard inwoners, de bron droogt vanzelf op. Wereldleiders zijn niet in staat klimaatafspraken te maken. Het is eigenbelang, eigenbelang dat het heilige doel is.
Nog 100, 200 jaar, of halen we dat niet eens meer? De echte crisis aanpakken zou centraal moeten staan, maar wie gaan dat doen?
Maar och, misschien komt het toch allemaal nog goed en staat er een nieuwe messias op? En dan bedoel ik niet Johan Cruijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.