Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

21 mei 2011

Onderhoudsvrije tuin bestaat niet!

Onderhoudsvrije tuin bestaat niet!
Geen tijd om de tuin bij te houden resulteert in aanleg van de onderhoudsvrije tuin, althans dat denken veel mensen. Men legt dan een steenveld aan met als je geluk hebt nog hier en daar een struik of pot met planten.
Jammer voor hen, maar een steenveld is geen tuin!
Zelfs dat moet je onderhouden en het is ideaal voor mieren. Vogels en insecten worden verjaagd door de verstening van onze leefomgeving. Water kan niet meer in de grond zakken, die verdroogt en dus ook de resterende bomen. En het riool wordt overbelast.
Niet alleen jongeren bezondigen zich aan het verwoestijnen van de omgeving, ook ouderen en dan zeker degene die druk zijn met golfen, vakantie en dus geen tijd meer willen hebben voor een groene leefomgeving.

Hele wijken zijn al verworden tot een steenwoestijn.Vooral nieuwbouwwijken zijn kaal en zullen nimmer een groene oase worden. Hier en daar staat een zielig boompje tussen de bestrating, die nimmer tot echte bomen zullen uitgroeien. En al snel klagen bewoners omdat er blaadjes vallen, vogels in de bomen zitten en wel eens een poepje laten vallen! Bomen zijn ongewenst geworden in Westland!

De laatste afgrijselijke trend:
Steen in combinatie met kunstgras, een palm- en olijfboom (of liever nog plastic planten) en terrasverwarmers. En graag ook een houten schutting of een stenen muur. Op de foto een stenen voortuin met plastic planten!  Hoe ver zijn wij gezonken!

Mensen wordt wakker, stop met vernielen van de natuur, de leefomgeving gaat er op deze manier volledig aan. De natuurlijke tuin en planten op het dak kunnen ervoor zorgen dat wijken weer bewoonbaar worden.
Gemeente Westland is de minst groene gemeente van heel Nederland. Hier is maar 20 vierkante meter groen per woning terwijl het minimum 75 meter moet zijn en het landelijk gemiddelde op 175 meter ligt. Gemeente Westland heeft niet eens een groenstructuurplan...

Wist u dat er al meer dan 700 miljoen vierkante meter tropisch hardhouten schutting in Nederland staat. Samen met alle hardhouten slootkantbeschoeiingen, terrassen e.d. maakt dit Nederland tot nr 1 kampioen oerbosvernieler. Al dat hout gaat maar 25 tot 30 jaar mee en moet dan worden vervangen, dus dan zagen we weer een tropisch oerwoud om...

Wist u dat bij warm weer het zitten onder een grote boom heel aangenaam is omdat die boom schaduw filtert, water verdampt dat neerdaalt waardoor het klimaat onder de boom heerlijk is. Zitten onder een zonnescherm of parasol is heet en droog en zeer onaangenaam. Probeer het zelf maar eens.
Rij ook eens door een kale nieuwbouwstraat op een warme dag en doe dat ook door een straat vol met oude bomen. U voelt het verschil en zult genieten van de koelte onder het groen.

Mensen, het is 1 minuut voor 12 om onze eigen leefomgeving nog leefbaar te maken.
Huur of te koop geen huis in een kale omgeving of waar geen ruimte is gepland voor groen, park en speelgroen. Woningen staan in nieuwbouwwijken veel te dicht op elkaar en tuinen zijn te klein geworden en straten te smal. Het zijn onleefbare en ongezonde plekken die alleen maar tot problemen gaan leiden. Laat u ook niet bedotten door de mooie beelden en praatjes van verkopers. Lees de plattegrond van de wijk en meet na wat de echte maten zijn van de straat, het parkeerdeel en uw eventuele tuin. Laast u niet neppen!
Speel in op de opkomende trend: planten op het dak zoals sedum, of ga je eigen volkstuintje beginnen, eet van je eigen dak, maak alles levend groen. Zij die nu een huis kopen in een steenwoestijn zitten straks met een overkoopbaar huis, niet doen dus. Alleen als kopers en huurders hun verstand weer gaan gebruiken zullen gemeenten en projectontwikkelaars weer leefbaar gaan denken.
Neem een wijk in aanbouw als Hoogeland, geen park, geen groen van betekenis, geen natuurlijke speelveldjes, niets. daar wil je toch niet wonen...
Ook in het 2e deel van Woerdblok (planetenwijk) zie je een dergelijke catastrofaal beleid, daar is vooral ook heel veel tropisch hardhout verwerkt wat bewoners over 25 jaar voor mega kosten zal stellen. Hoe kan een gemeente dit toestaan???

WOZ belasting omlaag
Ik pleit ervoor dat de (WOZ) belasting wordt aangepast in die zin dat een ieder die een natuurlijke tuin heeft, en/of planten op het dak heeft, geen houten schuttingen zet, maar een natuurlijke. En dus zijn eigen leefomgeving gezonder en mooier maakt, flink minder belasting gaat betalen; belonen dus voor natuurlijk gedrag! Helaas voor degene die het niet doet, die moet dan maar flink meer gaan betalen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.