Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland. Een opinie, een essay, een verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, bomen, de tuin e.d. Keuzes maken, stelling nemen, bewustwording en verantwoording. Satire en/of humor kan een rol spelen.

dinsdag, december 07, 2021

Hout stoken slecht voor mens en natuur

 

Hout stoken slecht voor mens en natuur
Is Westland op weg naar schone lucht?

We maken ons terecht zorgen om Covid, maar er vallen veel meer zieken en doden door vervuiling en daar doen we vrijwel niets aan; ook Westland is een rookhol. Gezond en lang leven willen we allemaal. Dus waarom onnodig en vaak langdurig ziek zijn en soms zelfs jaren te vroeg sterven? Dit gebeurt wel en we negeren het, tot het je raakt. Bijna overal is de bodem, het water en de lucht aangetast, veroorzaakt door de mens. Mensen en de natuur lijden daar onder. Houtrook is een belangrijke ziekmaker en zelfs 23 % van de fijn stof uitstoot komt door houtkachels. Onderzoek van Motivacation stelt dat ruim één miljoen Nederlanders ziek zijn door houtstook. Ironisch genoeg, ook de houtstokers zelf.
Daar gaat dit artikel over, maar laten we eerst kijken wat het Burgerlijk wetboek en de APV van Westland hierover zeggen. We kunnen stellen dat de gemeente niet aan haar verplichting voldoet in haar taak te zorgen voor volksgezondheid. Luchtvervuiling veroorzaakt volgens wetenschappers o.a.: long- hart- en vaatziekten, kanker, allergie, dementie en vroeggeboorten. De Westlandse politiek mag hier wel eens aandacht aan geven want een gezonde leefomgeving heeft weinig prioriteit. In Utrecht subsidieert de gemeente nu het stoppen van houtkachels.

Het Burgerlijk wetboek nr. 5 zegt:
Art. 37 De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.

APV-gemeente Westland regels overlast:
Afdeling 4: Maatregelen tegen ontsiering en stankoverlast. Dit onderdeel van de APV is niet duidelijk over rookoverlast.
Afdeling 8: Vuurverbod:
Dit behoeft aanpassing omdat vuurwerk, dat tegenwoordig elke week wordt afgestoken, mensen en natuur schaadt.

Houtstook ziekmakend
Er staat dus dat, ook hinder door rook van een houtkachel barbecue, vuurkorf, open haard, allesbrander en vreugdevuren, niet is toegestaan. Buren, maar ook bedrijven en overheden mogen door hun handelen anderen niet benadelen, ziek maken of erger. Het is klip en klaar zijn dat gebruik van een houtkachel (en andere rook veroorzakende handelingen) anderen hindert en dus kan de gemeente hier optreden, ze doet het alleen niet. Ook veroorzaakt houtverbranding extra CO2 en dat is weer slecht voor klimaatopwarming.

In Nijmegen zijn ca. 18.000 houtstokers, dan mag je aannemen dat in Westland er minstens 10.000 zijn. Dat is dus heel veel rookschade. Volgens Prof. Dr. Lars Hein van de universiteit Wageningen vallen in Nederland jaarlijks (2018) tot wel 2.700 doden als gevolg van houtstook. Voor Westland zijn dat ca. 15 doden per jaar.
Hoe velen zijn er dan wel niet ziek maar nog niet dood? Grote vervuilingsdeeltjes komen bovenin je longen, de kleine dieper en ze veroorzaken ontstekingen en komen in je bloedbaan en geven bijvoorbeeld hartschade. COPD, Astma en longkanker zijn soms de gevolgen.

Ziekmakende lucht

·         Het Longfonds: naast CO2 en water bevat houtrook fijnstof (PM10 en PM2,5), anorganische gassen (koolstofmonoxide en stikstofoxiden), vluchtige organische stoffen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen en organische zuren. Dat klinkt niet best wetend dat houtrook ook nog eens 12 x grotere kans geeft op kanker!

·       De WHO zegt dat elk jaar 7 miljoen mensen wereldwijd door luchtverontreiniging sterven; vooral in en rond de steden. Het verband tussen fijnstof en ziekten is bewezen. De blootstelling aan vieze lucht leidt tot allergieën, longziekten en hart- en vaatziekten. 32 procent van de slachtoffers van luchtvervuiling sterven aan de gevolgen van hartziekten (WHO). Een studie in The Lancet geeft aan dat milieuvervuiling elk jaar 9 miljoen mensen het leven kost. Van de 9 miljoen doden zijn er 6.5 miljoen door luchtvervuiling!
Door oorlog en geweld komen jaarlijks minder mensen om, ca. 100.000. We hebben geen idee hoeveel insecten en dieren er dan wel niet om zullen komen, het is dus ook een groot ecologisch probleem. Dus waarom stop je niet met houtstook als het zoveel slachtoffers voorkomt?

·         Van ongezonde lucht kun je doodziek worden, gevolgen: astma, COPD of longkanker. Mensen met COPD weten precies wanneer de lucht slecht is. Ik weet dat uit eigen ervaring.

·         De gevolgen van luchtvervuiling zijn groot: gemiddeld leven Nederlanders dertien maanden korter door vieze lucht. En dan hebben we het nog niet over vaak een leven lang onnodig ziek zijn. Jaarlijks worden ca. 16.000 mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis, als gevolg van vieze lucht; dus ca. 95 Westlanders.

Oorzaken
Houtstook is een belangrijke oorzaak, niet alleen door grote centrales, maar ook in de hout- of palletkachel thuis. Het aantal houtstook- en pelletkachels zijn de laatste jaren toegenomen, zeker ook door subsidies.
Omdat er steeds minder natuur en bos is, wordt de lucht onvoldoende gefilterd. Westland heeft het minste groen van alle gemeenten, slechts 3 % natuur, 0.34 boom per inwoner. Overal in de leefomgeving zien we invloeden die de gezondheid benadelen: Industriegebieden, verkeer, havens, kolen- biomassacentrales, schepen e.d.
Vuurwerk is ook een grote bron van lucht- en bodemvervuiling. 14.000 ton vuurwerk wordt met oudjaar verknald, met veel gevolgen de natuur en de mens, toch doen we het. Tegenwoordig wordt elke week overal in Westland vuurwerk afgestoken!

In Westland zijn geen meetpunten van het RIVM om luchtkwaliteit te meten. Westland wil ze niet hebben, vreemd. De luchtkwaliteit wordt in de computer berekend en geeft dus nooit precies aan hoe het zit. En lokale lucht/rook vervuiling in jouw straat wordt nooit gemeten. Het is vrijwel zeker slechter dan wordt opgegeven en in bepaalde straten is het echt ontoelaatbaar. Voor Westland zijn dat (2005 laatst bekende echte gemeten gegevens – vieste wegen van Nederland): de N223 (Burg. Crezeelaan), N467 Naaldwijkseweg/Woutersweg, de Monsterseweg (N211) bij ’s Gravenzande, de Emmastraat (N211) in Monster, de Nieuweweg/Monsterseweg in Poeldijk, de Poeldijkseweg tussen Monster en Poeldijk, de N466 ten hoogte van de veiling, de Veilingroute (N222), een gedeelte van de N220 Maasdijk, een gedeelte van de N213 ten hoogte van Naaldwijk, de Dorpskade in Wateringen en de N211 ten hoogte van  Wateringse Veld. Tel hierbij ook Westerlee /N20, de Burgemeester Elsenweg, de Naaldwijkse weg en Galgeweg.

Hoge concentraties ultrafijnstof in het verkeer veroorzaakt door vervuilende voertuigen, zoals benzine-scooters en oude diesels is ook slecht voor gezondheid. Eigenlijk is iedere straat waar veel vervuilend verkeer rijdt een rochelstraat. Het gaat vooral om stoffen als: fijn stof (PM10), Stikstofdioxide NO2, roet, rook, zwaveldioxide (SO2) benzeen (C6H6) ozon (O3), CO2 - NOx

Critici stellen dat lucht afgelopen jaren schoner is geworden, In Westland was vroeger alles zwart door de kolenstook bij de tuinders. Toch is de lucht niet schoon en niet gezond, we kennen sinds 1980 ook een toenemend stikstofprobleem, Pfas en andere tgassen.

Oplossingen
We kunnen luchtkwaliteit verbeteren door terugdringen van de schadelijke stoffen. Stoppen met houtstook (houtkachel), maar ook schoner vervoer en industrie zijn de sleutel. Westland heeft hier een forse taak, afwachten wat politieke partijen hierover in hun verkiezingsprogramma’s zetten.
Hoe meer natuur, bossen, bomen, mossen, hoe schoner en dus gezonder de lucht is. Ook kleine groengebieden zoals Tiny forest (mini-leefbos) bosplantsoen, groene daken, moestuinen en kerkhoven spelen een grote rol spelen in schone lucht en biodiversiteit en daarmee voor de gezondheid van de aarde en van de mensen. Elke boom, struik en plant helpt mee aan het herstel en een gezonde lucht. Een forse vergroening van de leefomgeving is cruciaal, maar het moet gepaard gaan met minder uitstoot van vervuiling en rook. Iedereen kan bijdragen door de eigen tuin niet te verstenen, maar te vergroenen. Alle planten zijn in staat om vuile lucht te zuiveren, de ene soort kan dat beter dan de andere. Maar hoe zit dat nu precies?

Hieronder zie je welke soorten bomen en heesters te kiezen en wat ze afvangen. Juist voor tijdens het stookseizoen is het belangrijk dat er ook veel naaldbomen staan, want de loofbomen zijn dan kaal.

Soort verontreiniging

Mechanisme

Geschikte bladkenmerken

Ozon, stikstofdioxide

Absorptie

Platte en brede bladeren van loofbomen

Vluchtige organische stoffen
(PCB’s, dioxinen, furanen)

Adsorptie

Dikke en vetachtige waslaag (cuticula) op blad, vooral bij naaldbomen

Fijn stof (PM10)

Impactie; fijn stof valt of waait als het ware op het blad

Spitse vorm zoals naalden van naaldbomen. Ruwe, behaarde en plakkerige bladeren van loofbomen.

(Bron: https://edepot.wur.nl/27119 *


Het platform Groen: ‘Natuur-Westland’ wil met Westland en de omliggende gemeenten tot afspraken komen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Iedereen die een houtkachel heeft kan bijdragen door die niet meer te gebruiken, je wilt toch niet dat je buren ziek worden of doodgaan door jouw houtstook! Natuur-Westland heeft al een complete inventarisatie gemaakt van alle groen en natuur in Westland. ‘Samen op weg naar ‘schone lucht, dat moet lukken’.

Groenplatform Natuur-Westland
Aad van Uffelen
5 december 2021

* Toelichting:

Wat betreft de resuspensie van fijn stof. Bladeren van bepaalde plantensoorten zijn na een regenbui schoon terwijl die van andere soorten dan nog volledig bezet zijn met stofdeeltjes. Dit heeft te maken met verschillen in het micro-reliëf van het bladoppervlak welke vooral worden veroorzaakt door verschillen in de epicuticulaire wasstructuur.
Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar de interceptiecapaciteit van verschillende boomsoorten, maar op basis van bladkenmerken kan worden verwacht dat loofbomen zoals gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), vogelkers (Prunus padus) en zachte berk (Betulus pubescens) efficiënter zijn dan andere loofbomen. Op basis van de bladkenmerken kan ook worden verwacht dat rode kamperfoelie (Lonicera xylosteum), framboos (Rubus idaeus), wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia) en sleedooorn (Prunus spinosa) efficiënter zijn dan andere struikachtigen
(Bron:
Alterra - Wageningen UR).

 

Wilt u meer lezen, hier een paar links:

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Westland houdende regels omtrent openbare orde en veiligheid (Algemene plaatselijke verordening Westland 2019) (overheid.nl)

https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR631146/2.

https://www.atlasleefomgeving.nl/thema/lucht

https://www.luchtmeetnet.nl/

Mobilisation for the Environment - Houtstook doodt mensen

https://www.longfonds.nl/gezondelucht/

https://ggdleefomgeving.nl/lucht/houtrook/houtrook-en-gezondheid/

1.044.544 Nederlanders: "Ziek door houtstook" - Luchtfonds.nl

https://www.atlasleefomgeving.nl/thema/lucht/houtrook-wat-kan-ik-doen-om-overlast-te-voorkomen

https://nos.nl/artikel/2407849-cbs-co2-uitstoot-door-biomassa-stijgt-met-16-procent

http://boswacht.be/2018/09/11/dioxines/

https://www.eea.europa.eu/themes/energy/renewable-energy/renewable-energy-in-europe-key

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5260101/houtkachel-verbod-houtrook-overlast-longen-groningen-amsterdam

https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2020/6/meer-inzicht-in-overlast-houtrook-door-haarden-en-kachels/

https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/overlast-door-houtrook-wat-kun-je-doen/

https://houtrookvrij.nl/overlast-houtrook/

https://www.infomil.nl/onderwerpen/lucht-water/luchtkwaliteit/regelgeving/jurisprudentie/houtrookoverlast/

https://www.schoneluchtakkoord.nl/actueel/nieuws-schone-lucht-akkoord/houtstook/aanpak-houtrookoverlast-omgevingswet/

Vervuiling doodt elk jaar meer mensen dan aids, malaria en tuberculose samen - Gezondheid - Knack

https://www.leefmilieu.nl/content/handhavingsmethode-voor-bepalen-houtrookoverlast

https://www.partijvoordedieren.nl/standpunten/houtrook

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609300027.pdf

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2018/09/Kennisdocument%20houtstook%2020180910definitief.pdf

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/03/26/houtrook-uit-particuliere-kachels-zoektocht-naar-indicatoren-en-verkenning-van-mogelijkheden-voor-reductie-van-overlast

https://www.vlaanderen.be/publicaties/stookadvies-als-maatregel-tegen-luchtverontreiniging-door-houtstook

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/vervuiling-doodt-jaarlijks-meer-mensen-dan-oorlog~b4cff09d/

https://www.bndestem.nl/opinie/een-wereld-zonder-oorlog-is-dat-ooit-mogelijk~ab5dad79/

Samenwerkingsverband Platform Natuur-Westland

Natuur-Westland zet zich in voor een natuurlijke gezonde leefomgeving met balans tussen economie en natuur. Wij streven naar bescherming van flora en fauna, aandacht voor dieren en voorkomen van dierenleed. Ons doel is een leefbaar gezond Westland waarin mensen partner zijn van de natuur en op positieve wijze met haar samenleven. Voor uitvoering wordt nauw samengewerkt met Natuurlijk Delfland (KNNV).
Contactpersoon Westland: Aad van Uffelen

Partners van zijn:

·         Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Ons doel is samenleven met de natuur. https://delfland.knnv.nl/

·         Stichting Duinbehoud

·         Groei&Bloei Westland

·         AVN; Algemene vereniging voor Natuurbescherming voor 's-Gravenhage e.o.

·         Werkgroep Leefbos Westland

·         Werkgroep bescherm de Westlandse kust

·         De stichting Vogels in het Westland

·         Verder is er samenwerking met: Heleen Verduijn (natuurkenner), Natuur- en Milieufederatie ZH; Lobbygroep Kust ZH en Natuurmonumenten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.