PERSBERICHT 27 oktober 2021
Protesten tegen B & W-besluit monumentenstatus R.K. begraafplaats Naaldwijk
Het besluit van B & W van de gemeente Westland om de R.K. Begraafplaats in Naaldwijk niet als monument aan te wijzen heeft tot heftig protest geleid. Alle aanvragers van de monumentenstatus (het Genootschap Oud-Westland, Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en stichting Terebinth) hebben deze week een bezwaarschrift ingediend.
Volgens de bezwaarmakers rammelt het besluit van B & W aan alle kanten. Zij verwijten het College de oren te laten hangen naar het parochiebestuur (de eigenaar van de begraaf-plaats) en geen oog te hebben voor de monumentale waarde van het kerkhof. De eigenaar verkwanselt dit katholieke erfgoed, waar generaties Naaldwijkse parochianen begraven zijn. Bovendien negeert het College zo een positief advies van de eigen Monumentencommissie.
Manke argumentatie
Uit het besluit blijkt dat de gemeente Westland haar eigen regels aan de laars lapt. Als de gemeente de begraafplaats aanwijst als monument, dan zal de parochie geen onderhoud plegen en zal de begraafplaats vervallen, zo argumenteren B & W. Dus dan liever geen monument. Die lakse mentaliteit is in strijd met de eigen monumentenverordening uit 2017, vinden de bezwaarmakers, want de gemeente is immers verplicht om een nalatige eigenaar te dwingen zijn monument te onderhouden.
Onbekende afspraken
B & W beroepen zich op ‘afspraken’ met het parochiebestuur. Die afspraken zijn niet bekend. Als er al afspraken waren, dan zijn die bovendien van ruim veertig jaar geleden en volgens de bezwaarmakers broodnodig aan herziening toe: anders dan in 1980 is er nu, bijvoorbeeld, dringend behoefte aan groen in het centrum en ook moet het oude dorpsgezicht van Naaldwijk beslist niet verder aangetast worden.
Standpunt eigenaar niet leidend
Het is de taak van gemeentes een verantwoord monumentenbeleid te voeren dat lokale historische monumenten beschermt. Al in 2007 had de R.K. Begraafplaats een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst zullen krijgen. Burgemeesters en wethouders gaan nu met dit negatieve besluit ten onrechte mee met de monumenteneigenaar, die zegt het kerkhof niet in stand te kunnen houden. De Monumentencommissie vindt dat het kerkhof van zo’n groot belang is voor de geschiedenis van (katholiek) Naaldwijk dat het voor toekomstige generaties moet worden bewaard.
Hulp
Vorig jaar werd daarom, door parochianen en niet-parochianen, de werkgroep Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg opgericht (zie rkbn.nl). Er is intussen van diverse kanten hulp voor onderhoud en restauratie aangeboden: Natuurlijk Delfland is bereid om het groen-onderhoud op zich te nemen. Afgelopen juli heeft een steenhouwersbedrijf het kerkhof nader bekeken om een offerte voor een restauratie uit te kunnen brengen. Met Allerzielen en de Open Monumentendagen kreeg het kerkhof weer extra aandacht.
De werkgroep wil met parochiebestuur en bisdom overleggen over behoud en restauratie. Want op dit kerkhof ligt onvervangbare Naaldwijkse geschiedenis.
Petities.nl
Steun betuigen aan de redding van het kerkhof kan nog steeds via petities.nl (zie Naaldwijk).
Noot voor de pers: de Toekomstvisie R.K. Begraafplaats Dijkweg en andere rapporten zijn verkrijgbaar bij de werkgroep Behoud via: bureau@terebinth.nl (Korrie Korevaart, zie ook rkbn.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten