Inspreektekst voor de gemeenteraad en het college, Commissie MO 17 mei 2021
onderwerp: Motie agendapunt 13 R.K. kerkhof Naaldwijk
Samenvatting van het essay
(Het hele document leest u aan het eind van deze samenvatting)
Aad van Uffelen; Lid van de werkgroep/stichting Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg.
Onderzoeker/auteur van het rapport Natuurwaarden op het Rk kerkhof Naaldwijk.
Geachte voorzitter, raadsleden, college,
Wat is het verband, het integrale belang van de natuur van het kerkhof, voor een gezonde leefomgeving? Ik stuurde u al een essay. Een klein stukje daaruit:
Natuur kan niet zelf spreken, daarom doen wij dat. Natuur moet haar rechtmatige plek krijgen in onze leefomgeving, samen moeten wij voor haar opkomen.
De gemeente zegt zelf: ‘’De begraafplaats is een beeldbepalende groenvoorziening in de directe omgeving’’.
Mijn natuurwaardenonderzoek “Natuur op het Rk kerkhof Naaldwijk” van 21-01-2021 maakt duidelijk welk belang het kerkhof heeft in de lokale biodiversiteit.
-
Westlands doel is groei, meer productie, hoger, groter, rijker en machtiger. Daarvoor kappen wij onze bomen en vernielen de natuur. Wij verstenen onze leefomgeving, leggen onze eigen tuin vol met tegels, kunstgras, feesthokken, een hoge schutting en zetten exotische palmen en olijven op het terras.
Daardoor storten ecologische diensten, zoals het bodemleven, in. Zonder een gezonde bodem kan de natuur niet functioneren en kunnen mensen niet leven.
De biodiversiteit is in Nederland gedaald tot 15 % en is in Westland nog minder.
Er is veel onzin verkondigd over de natuurwaarden en het belang van het kerkhof: gevaarlijk, bomen vallen om, het doet er niet toe, er groeit niets van waarde! Maar is dat zo? Door de kerk ingehuurde deskundigen durfden zulks te stellen.
Vaak vertellen ecologische rapporten in Westland wat de opdrachtgever wenselijk acht.
Ik hou van feiten en lees het verleden en de toekomst, pleit voor zindelijk overleg in een open transparante bestuurscultuur waarbij naar elkaar wordt geluisterd.
1000 jaar geleden was Westland 100 % natuur, nu 3 %. De leefomgeving is uit balans en ongezond. Ook de hoogte in verramponeert het! Het landschap verandert in een ecologische doodzone. Slecht voor flora en fauna, slecht voor de mens.
70 % van alle bomen in de EU zijn niet gezond, in Westland is dat nog slechter.
In Westland wonen 111.567 mensen. In één theelepel aarde zitten 1 miljard micro-leventjes.
In 1960 leerden we dat in één Esdoorn meer dan 1 miljoen diertjes wonen. De pas gekapte 95 grote populieren van de Hoge bomen x 1.5 miljoen is méér dan 142 miljoen leventjes verwoest, plus vernieling van leefomgeving voor vlinders, vleermuizen en vogels!
Natuurorganisaties vragen al jaren de gemeente om samen op te trekken voor beter en mooier groen in de straat en voor aanleg en beheer van natuur en groene zones. Het lukt maar niet.
Natuurwaardeninventarisaties zijn essentieel voor bouwplannen. Het Westlandse kapbeleid leidt tot steeds minder bomen, bescherming van beeldbepalende, grote, oude en bijzondere bomen is gammel, herplant schimmig. Waar het kan omzeilen wij de wet Natuurbescherming.
De grootschalige kaalslag die heeft plaatsgevonden in Westland eist dat wij het pad naar herstel inslaan. In Westland heeft ecologie reeds lang van economie verloren. We kunnen niet op de ingeslagen weg doorgaan.
Het natuur- en groenbeleid staat in Westland nog in de kinderschoenen. Begin daarom elk project met aandacht voor de natuur.
Toch denk ik dat we er samen iets moois van kunnen maken; een gezonde, aantrekkelijke leefomgeving in een duurzame natuurinclusieve circulaire en sociale gemeente.
Ik pleit hier ook voor instellen van een ‘Groenburgemeester’.
Na alle onderzoek en verschenen rapporten, is mijn conclusie dat het kerkhof behouden moet worden. En realiseer alleen aanpalende esthetisch passende natuurinclusieve bouw met voldoende groen in een passende ruimtelijke kwaliteit.
Onze petitie onderstreept het belang van onze zorgplicht voor de natuur. Dit houdt een algemeen beschaafd en fatsoenlijk handelen in, voor natuur en in het wild levende dieren en planten.
--
Ik roep u op de motie van Westland Verstandig, GBW, PvdA en Groen links onder agendapunt 13 aan te nemen. En dat de gemeente Westland een bemiddelende rol zal spelen om het Plan van Aanpak van de werkgroep/stichting Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg een kans te geven.
Dank voor de gelegenheid dit met u te mogen delen.
Aad van Uffelen
Naaldwijk
Schrijver/natuurliefhebber
--------------------------------------
--------------------------------------
Hierna leest u het volledige essay.
Brief aan de gemeenteraad en het college, onderwerp: R.K. kerkhof Naaldwijk
Commissie MO, 17 mei 2021 Agendapunt 13 motie R.K. kerkhof
Aad van Uffelen; Lid van de werkgroep/stichting Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg.
Onderzoeker/auteur van het rapport Natuurwaarden op het Rk kerkhof Naaldwijk.
Een pleidooi – essay; Zijn wij Paaseilanders?
Geachte voorzitter, raadsleden, college,
Op 22 september 2020 deed ik in deze raadszaal een oproep om het historische katholieke kerkhof van Naaldwijk te bewaren. Mijn redenen waren dat het een belangrijk puzzelstukje is voor natuurbehoud en biodiversiteit. Ik wees u op de noodzaak van besef dat dit een van de laatste groene plekjes in Naaldwijk is, een historisch hof voor rust en bezinning en een groene rustplek voor insecten en vogels.
De gemeente zegt zelf in antwoord op een bezwaarschrift tegen het flatgebouw ‘de Harmonie’ ‘’De begraafplaats is een beeldbepalende groenvoorziening in de directe omgeving’’…!
Mijn natuurwaardenonderzoek “Natuur op het Rk kerkhof Naaldwijk” verscheen op 21-01-2021 dat maakt duidelijk welk belang het kerkhof heeft in de lokale biodiversiteit. Alles wat van waarde is staat daarin.
Daarom alleen een pleidooi om u ook het integrale belang van dit stukje natuur te laten zien. Dit in het kader van het belang van een gezonde leefomgeving en biodiversiteit in Westland. Ik wil u graag meenemen in de beweegredenen voor een groter verband; een gezonde leefomgeving voor ons allen.
Een vergelijking tussen Westland en Paaseiland:
De mythe van de ondergang van de Paaseilanders.
Dit volk, dat leefde op een paradijselijk eiland in de Stille Oceaan, dacht eeuwen dat ze alleen op de wereld waren. Ze ontwikkelden een hoogstaande cultuur. Het eiland werd in 1722 door de Nederlander Jacob Roggeveen ontdekt. De Spanjaarden maakten het onderdeel van hun rijk. In 1774 herontdekte Thomas Cook het eiland. In de tussenliggende tijd was er verval ingetreden. In 1862 werden Paaseilanders als slaven naar Peru vervoerd. In 1962 bezocht Thor Heijerdahl het eiland en trof ontluistering en een ecologische ramp. In nog geen 500 jaar van hoogcultuur naar uitsterven! Paaseiland met de enorme beelden (Moai) tot wel 9 meter hoog. Welke reuzen of goden hadden dit gemaakt en waarom liep het fout af?
Paaseiland stond, net als Westland, eens vol bomen, het was een paradijs, zo ook Westland. Uiteindelijk werd het een ontredderd volk, de natuur was vernield, er was honger, pokken, mensen stierven.
In hun zucht naar macht, maakte men steeds grotere beelden, zoals wij steeds hogere torenflats bouwen, verdozing toestaan en tamelijk zinloos consumeren, ten nadele van de natuur.
Er was eindeloze groei in een eindige omgeving, dat kon niet goed gaan. De bomen werden gekapt want ze waren nodig voor het vervoer van de beelden, huttenbouw en landbouwgrond. Tot ook de laatste boom werd gekapt, de bodem erodeerde en de oogst mislukte. Ratten vraten de zaden op zodat er geen nieuwe bomen konden groeien. Wij zien nu dat ratten de eieren opvreten van onze wilde vogels zoals bijvoorbeeld op Texel gebeurt.
Paaseiland raakte overbevolkt, vervuild en het klimaat veranderde. Maar, de belangrijkste oorzaak van de ellende was de ontdekking van het eiland door Europeanen, deze roofkapitalisten brachten ratten en ziekten mee en verstoorden hun cultuur en natuur.
Dit drama van kortzichtige belangen, hebzucht, egoïsme, hoogmoed, religieuze waanzin, slavernij, eindigde met vernietiging. Dit toont hoe de mens zichzelf hierdoor in het ongeluk stort!
Kunnen wij hier iets uit leren, zijn er vergelijkingen met hoe wij in Westland vandaag met onze leefomgeving omgaan, hoe wij het klimaat tarten en de natuur aantasten.
De instorting van de biodiversiteit en het uitsterven van soorten toont dat wij sinds het ontstaan van de aarde, 4.6 miljard jaar geleden nu in de zesde uitstervingsgolf zitten. Het gaat nu zelfs sneller dan toen 60 miljoen jaar geleden, na een meteoor inslag, de dinosaurussen uitstierven. Deze eeuw zullen minstens 1 miljoen soorten uitsterven.
Maar, willen wij dit wel weten en vooral; wat kunnen wij ervan leren?
Een ding beslist en dat is dat “eindeloze groei op een eindige aarde onmogelijk is.”. Alleen duurzame natuur inclusieve groei waarbij economie en ecologie met elkaar in balans zijn biedt een kansrijke toekomst. We moeten dus beginnen met de natuur te herstellen en haar centraal te stellen in ons beleid. Een verbod op kappen en ruimen van natuur, het verstenen van onze tuinen kan morgen nog worden ingevoerd, als we willen.
Zin en onzin
Zijn wij anders dan de paaseilanders? Ons doel is ongeremde groei, meer productie, hoger, groter, rijker en machtiger. Ook wij kappen onze bomen, vernielen onze natuur voor eigen winst, meestal is die winst voor de enkeling. Wij verstenen onze leefomgeving, leggen onze eigen tuin vol met tegels, kunstgras, feesthokken, een hoge schutting en zetten exotische palmen en olijven op het terras, onwelkome diertjes doden we met gif. Hoe komt het dat wij zover zijn afgedwaald en ons contact met de natuur zijn verloren?
Ook hier erodeert de bodem en verontreinigt het water. Professor Teunis Piersma bedacht het woord ‘landschapspijn’ voor hoe wij ons eigen land aantasten en daarmee flora en fauna vernielen en zo het uitsterven van soorten, zoals de weidevogels, veroorzaken.
Probleem is dat de ecologische diensten, zoals het bodemleven en het waterleven, in gevaar zijn gekomen en dat is pas echt zorgelijk. Zonder een gezonde bodem en zonder gezond en voldoende zoet water kan de natuur niet functioneren en kunnen ook mensen niet leven.
De biodiversiteit in Nederland is al gedaald tot 15 % en is in Westland nog minder. De ecologische gevolgen van ons handelen zijn nog onvoldoende begrepen en de vraag is of we het willen begrijpen. Bouwen wint het nog altijd van natuur!
Wij verschillen dus niet van de Paaseilanders en hebben blijkbaar nog niets geleerd. Wel blijkt dat steeds meer mensen zich zorgen maken over het klimaat. Onze planeet is een bolletje in het heelal, wij hebben geen ontsnappingsmogelijkheid, wij zullen het met het dit ruimteschip ‘aarde’ moeten doen zoals Wubbo Ockels voor zijn door ons voorhield.
Er is de afgelopen tijd veel onzin verkondigd over de natuurwaarden en het belang van het r.k. kerkhof. Het werd van weinig tot geen waarde bestempeld, het zou gevaarlijk zijn, bomen vallen om, het doet er niet toe als het verdwijnt, er groeit niets van waarde! Maar is dat zo?
De door de kerk ingehuurde zogenaamde deskundigen durfden zulks te stellen; heel bijzonder. De kerk vergeet daarbij dat ook zij een taak heeft als rentmeester en ze vergeet te leven naar de encycliek van Paus Franciscus ’’Laudato si (Geprezen zijt Gij)’’. De Paus spoort “iedereen die verantwoordelijk is voor economische, politieke en sociale kwesties” en
“alle mensen van goede wil” aan om “beschermers van de schepping” te zijn!
Te vaak vertellen ecologische rapporten in Westland wat de opdrachtgever wenselijk acht. Dat is zo bij dit kerkhof en ook bij andere zaken zoals het Haagwegbos, het Schefferkampbos, de Dalton, de sportvelden etc. Als je in de winter een veldonderzoek doet, zoals bij het Haagwegbos, is het logisch dat je geen planten en beschermde soorten vindt, de meeste rusten of zijn met vakantie. Hoera zegt de gemeente, we kunnen alles kappen! En anders verzint men wel een noodkap. Controle is er niet of nauwelijks.
Aan een welles-nietes spelletje doe ik niet mee. Ik hou van feiten en lees het verleden en de toekomst. Ik hou van zindelijk overleg in een open transparante bestuurscultuur waarbij naar elkaar en naar burgers wordt geluisterd. Bedenk daarom wat het gevolg is van het gemeentelijke beleid, van raadsbesluiten en van hoe wij Westlanders willen dat onze leefomgeving er uit ziet, nu, maar zeker voor hen die na ons komen. Wij leven maar tijdelijk op aarde en hebben alles te leen!
Op 22 september zei ik hier: “Uw Omgevingsvisie staat vol met woorden als: groen, belang van historie, waardevol groen, natuurwaarden, gezonde leefomgeving; behoud van cultuur en historische elementen; ’historische elementen zorgen voor een sterke identiteit en trots…’’?
Groener Westland. We willen in onze gemeente substantieel meer groen aanleggen!”
Fraai… maar intussen regeert uw kettingzaag”.
Afgelopen twee jaar werden honderden bomen bij sportvelden gekapt, ook de bomen langs de Burgemeester Elsenweg en het Schefferkampbos verdwenen.
Op de ‘verdwijnlijst’ staan bijv. ook het Haagwegbos, het Waelbos, de prachtige knotwilgen aan het kerkpad in de Lier en Monster-Noord/Watergat. Het groen bij de Dalton en de Pijletuinenhof is al gekapt. Snoeien is ook al geen succes in Westland, dat is vooral een vorm van mishandeling.
Herplant gebeurt onvoldoende en de stekkies overleven vaak het tweede jaar niet eens. Het duurt minstens 30 jaar voor een stekkie een boom is. Herplant is ecologisch pas na decennia waardevol en dan is het al lang weer gekapt omdat officieel de levensduur van bomen in Westland op 30 jaar staat. Het tart en kraakt de biodiversiteit en maakt herstel vrijwel onmogelijk.
In hoog tempo ontmantelen we moeder aarde, wij zijn verworden tot een verramponerende sluipmoordenaar van natuur, net als de Paaseilanders!
1000 jaar geleden was Westland 100 % natuur, nu resteert slechts 3 %, het minste van heel Nederland. De leefomgeving is daarmee uit balans, ongezond en door toenemende verstening, ook de hoogte in, verramponeert het en wordt het onleefbaarder en ongezonder; behalve misschien voor hen die van horecapleinen en feesten houden! Het verandert het landschap in een ecologische doodzone. Slecht voor flora en fauna, slecht voor de mens. Ecocide wordt gelukkig vrijwel zeker spoedig strafbaar gesteld.
Belangen zijn vaak tegenstrijdig en ‘de spelers’ kennen elkaar in Westland! Daarnaast komen steeds meer beleidsmakers en ambtenaren niet uit onze streek, velen kennen het niet eens.
Woningnood is hoog, het laatste groen staat in de weg, maar hoe willen we dat Westland er in de toekomst uit gaat zien, welke keuzen maken we? Hoe kiezen we, moet er op de plek van het kerkhof ook een torenflat komen en daarnaast nog een en nog een? De flat: ‘de Harmonie’ moet 20 gezinnen onderdak bieden.
Vergelijk dat eens met eerdere keuzen: Op de Zuidweg, vlak bij het centrum, staan inmiddels twee enorme kastelen, waar voorheen het historische proeftuingebouw en daarnaast het fraaie gebouw van BLGG e.a. (het bedrijfslaboratorium voor grond- en gewasonderzoek) stonden, beiden gesloopt. Er hadden minstens 20 tot 40 gezinnen kunnen wonen, nu slechts 2. Besef dat dit terrein minstens 4 x zo groot is als waar ‘de Harmonie’ zou moeten komen! Wie durft dit uit te leggen? En dit is niet uniek in Westland.
--
Wij lijken dus op de Paaseilanders, het eerste volk dat ooit door het rooien van alle bomen haar eigen ondergang realiseerde. Wij rooien bomen, natuur en cultuur, hoe lang nog?
Welke keuzen maak je? Ontwikkel je een plan in een vooraf aangelegde groene structuur of probeer je, nadat alles is volgebouwd, nog hier en daar een boompje in de grond te duwen; dat laatste doen wij in Westland en zelfs dat helaas zonder succes.
Het is des te meer een belangrijke keuze om het r.k. kerkhof niet te slopen en in de omgeving alleen esthetisch passende natuurinclusieve bouw te realiseren met voldoende groen in een passende ruimtelijke kwaliteit. Daar kan toch niemand tegen zijn!
--
Herinneringen van ons verleden
Omdat zij die nu leven geen herinneringen hebben aan ons verleden, aan hoe Westland er ooit uitzag, nog even een paar grote momenten welke uit de pen van Westlanse schrijvers zijn ontsproten. Ik herinner mij deze grote Westlandse schrijvers van weleer, en besef dat, toen zij onderstaande schreven, al ca. 90 % van alle bomen en natuur in Westland was gesloopt:
Een paar alinea's uit het boek “Hollands Tuin’’, in 1951 geschreven door Jan Barendse. “Een blik op meer dan 100 jaar tuinbouwontwikkeling en verandering in het Westland’’. Dit schreef hij over het Westland:
“Het centrum van de dorpen, rond het marktplein, was met hoogopgaande hout beplant en de wegen, die zich door het Westland kronkelden, had men eveneens van twee rijen statige bomen voorzien''...
“Het hele kust- en duingebied was eertijds met dicht hout bezet. Aan de landzijde kwamen bomen van grote hoogte voor, die dus een natuurlijke bescherming boden tegen gure zeewinden, doodsvijanden voor elke houtgroei. Men heeft het aan het weghakken van dit hout geweten, dat later de groei van de bomen in onze streek minder voorspoedig was''...
“De hoge geestgronden in de onmiddellijke omgeving van het dorp, met het Prinsenbos en het woeste duingebied, vormden een stuk ongerepte natuur, dat als het ware tot een wandeling noodde. Voor de voeten van de wandelaar stoof de verschrikte haas weg en 's-avonds kon men er de nachtegaal horen''...
“De dorpen groeiden, waardoor schoonheid verloren ging, het verkeer eiste rechte, brede wegen en fietspaden, de gemoderniseerde W.S.M. moest bochten vermijden en schond vele mooie dorpen en plekjes, de tuinbouw met zijn zich steeds meer uitbreidende glascultuur ontsierde polders en wegen en het kon wel niet anders of het Westland moest zwaar geschonden uit deze veranderingen te voorschijn treden. Tot welk ‘vandalisme’ dit alles heeft geleid is dan ook voor ieder waarneembaar''...
“Eens een schoon, idyllisch oord, heeft het Westland zo echter veel van zijn natuurschoon moeten offeren aan zijn cultures''...
--
En in het boek van de Westlandse historicus Aad van Holsteijn. “Het Westland - hoe ouder hoe mooier’’,... lezen wij:
“Oprukkend glas heeft er voor gezorgd dat het natuurschoon van het Westland tot ver in de vorige eeuw tot een minimum werd teruggebracht''... (dat was dus in de 19e eeuw)
“Ons veelgeprezen Westland is arm aan natuurschoon en het wordt elk jaar armer'' “Wat is er gebleven van die heerlijkheid van voorheen? Niets''!
En dan dit:
“Aan den Moloch eener geforceerde cultuur werd alles opgeofferd” zo lezen wij in een oude krant van 1922 (Dixi) ''De oude heerlijke bomen zijn te gewelddadig voor ons geslacht'' ...
''Al te hoog rijzen hun kruinen naar der hemelen ruimte’’.
“Maar moeizaam kunnen lijf en ziel zich meer verheffen naar de hemelsche hoogten waar rust en ruimte en vrijheid wonen''...
--
Wat deze Westlanders schreven raakt je, pijnigt je ziel, martelt je gevoel en geest. Het stemt droevig. Maar wat een emotie, hoe poëtisch, dramatisch en waar zijn deze woorden. En dan te weten dat het nu nog veel erger is en Westland kampioen kaalste gemeente van Nederland is. Landschapspijn overheerst het gevoel.
Ook de door het kerkbestuur gewenste sloop van ons oude kerkhof draagt bij aan de vernietiging van onze eigen leefomgeving. Wat hebben wij ervan geleerd?
Behoud het kerkhof
Natuur kan niet zelf spreken, daarom doen wij natuurliefhebbers dat. U, de raad en wij, burgers, dienen de natuur haar rechtmatige plek te geven in onze leefomgeving, samen moeten wij voor haar opkomen.
In Westland vaak gehoorde argumenten gaan niet op: de boom is oud (jonge lindes aan de Dijkweg, slechts 35 jaar, terwijl ze 600 kunnen worden), er breken bij storm takken af, ze zijn hol (middelbare populieren van 50 jaar aan de Hoge bomen). De bomen geven schaduw, ze staan in de weg voor zonnepanelen, ze zijn te groot… etc. Het is bijna altijd kul om te kunnen kappen.
Echter; vaak is de boomkeuze fout, de plantmethode fout, de bodem ziek, de plek verkeerd en de verzorging fout, niet vreemd als een boom dan de geest geeft. En anders zijn er nog bomenhaters die gaatjes boren en gif spuiten. 70 % van alle bomen in de EU zijn niet gezond, in Westland is dat mogelijk nog slechter (zie een eerder onderzoekje hierover).
Onze eigen gemeente is de grootste bomensloper en de raad laat dat zwijgend toe of werkt er aan mee.
In Westland wonen nu 111.567 mensen. Wist u dat in slechte één theelepel aarde wel 1 miljard micro-leventjes zitten, In 1960 leerden we al er in één boom, bijvoorbeeld een berk, wel 200.000 insecten wonen en in een Esdoorn meer dan 1 miljoen. Hoeveel leefden er in de pas gekapte 95 grote populieren van sportpark de Hoge bomen? Als dat per boom 1.5 miljoen is hebben we, behalve de leefomgeving voor vlinders, vleermuizen en vogels, meer dan 142 miljoen leventjes verwoest! Iets om over na te denken als we, zomaar, bomen kappen, asfalteren of onze tuinen betegelen!
(S.W. Sonn, 'Der einfluss der Waldes auf die Böden, 1960, Uitg. Gustav Fisher, Jena.)
Natuurorganisaties bieden al jaren de gemeente aan om samen op te trekken voor beter en mooier groen in de straat en voor aanleg en beheer van natuur en groene zones. Het gaat nu slechter dan ooit, zindelijk overleg is blijkbaar bijzonder lastig.
Natuurwaardeninventarisaties zijn essentieel voor bouwplannen.
Het Westlandse kapbeleid leidt tot steeds minder bomen, bescherming van beeldbepalende, grote, oude en bijzondere bomen is gammel. (Overigens is niet het aantal stammen van belang, maar het volume, leeftijd en kwaliteit van het totale bladerdak en de variëteit aan soorten.) En dan hebben we het nog niet over bescherming van dieren, insecten en vogels, ook daar is nog veel werk te verzetten. Waar het kan omzeilen wij in Westland de wet Natuurbescherming, als particulier, als bouwer, als gemeente.
Westland zegt de duurzaamste gemeente te willen zijn en de wereld te willen veroveren met duurzame tuinbouw. Maar het natuur- en groenbeleid staat in Westland nog in de kinderschoenen. Het zou uw raad sieren als elk project begint met aandacht voor de natuur.
Toch denk ik dat we er samen iets moois van kunnen maken; een gezonde, aantrekkelijke leefomgeving in een duurzame natuurinclusieve circulaire en sociale gemeente.
Conclusie
Na alle onderzoek en verschenen rapporten, is mijn conclusie dat het kerkhof behouden moet worden, de natuur versterkt en dat er alleen nog natuurinclusief wordt gebouwd.
De al grootschalige kaalslag die afgelopen eeuwen heeft plaatsgevonden in Westland maakt dat wij het pad naar herstel vandaag moeten inslaan. Nu is het moment om dat te doen. In
Westland heeft ecologie reeds lang van economie verloren. We kunnen niet op de ingeslagen weg doorgaan. Het lot van Westland als leefbare omgeving ligt in uw handen.
Ook onze petitie onderstreept het belang van de zorgplicht voor de natuur die wij mensen hebben. Zorgplicht houdt een algemeen beschaafd en fatsoenlijk handelen in, voor (aangewezen) natuurgebieden en alle in het wild levende dieren en planten en hun directe omgeving.
--
Ik roep u op de motie van Westland Verstandig, Gemeentebelang Westland, PvdA en Groen links onder agendapunt 13 aan te nemen. En dat de gemeente Westland een bemiddelende rol zal spelen om het Plan van Aanpak van de werkgroep/stichting Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg een kans te geven.
Dank voor de gelegenheid dit met u te mogen delen.
Aad van Uffelen
Naaldwijk
------------------
Teken de petitie voor behoud:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten