Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland en Westlandse politiek. Een opinie of een persoonlijk verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, zorg, de bomen e.d. Bewustwording en verantwoording nemen is reden van deze weblog. Daarbij mag satire en/of humor een rol spelen.

11 feb. 2010

Debat Heenweg op 10 februari 2010

Partijen mogen eerst 5 minuten zichzelf presenteren met het verzoek ‘wat betekenen jullie voor Heenweg’. Dat laatste kwam niet echt uit de verf.

Westland Verstandig: Arie Bongaards begon met het gemeentehuis. Daarna de infrastructuur zoals het 3 in1 project en de gevaren daarvan. Daarna schetste hij de problematiek rond veiligheid en de infrastructuur in Heenweg. Wil eerst de Maasdijk aanpassen en dan Heenweg veilig aansluiten, anders vallen er doden. De zaken moeten goed en in de goede volgorde worden aangepakt. Als brandweerman heeft hij al te vaak ervaren dat er pas wordt nagedacht als er eerst doden zijn gevallen.

D66: Simme de Jong denkt dat Heenweg ca 650 inwoners heeft, het lijkt aan de zijkant van groot Naaldwijk te hangen! Hij vindt dat kernen meer op eigen kracht moeten vertrouwen. Hij wil voor elke kern een aparte ambtenaar instellen.

VVD had een algemeen verhaal, niet gericht op Heenweg, maar de intentie was goed. Niemand werd hier iets wijzer van.

CDA Corine Vreugdenhil houdt een oppervlakkig verhaal. Vind de school in Heenweg belangrijk en verwijst naar de Sociaal maatschappelijke visie. Nieuwbouw van de school moet en ook de rotonde moet dit jaar klaar zijn.

GBW Remmert Keizer benadrukt dat ondernemers vrij zijn zich te vestigen, stelt een buurtsuper voor waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Wil geen loze beloften doen. Openbaar vervoer blijkt niet haalbaar, maar de plusbus is een alternatief…

PW Ulbe Spaans houdt een goed pleidooi voor onderwijs in Heenweg. Benadrukt het belang van goed openbaar vervoer en veiligheid in het verkeer. Hij voorziet ook dat ‘Het Nieuwe Water’ problemen gaat geven voor Heenweg. Wil een buurtbudget instellen naar eigen idee in te zetten. Hij pleit voor beter openbaar vervoer en behoud van de basisschool en noemt dit de 3 B’s...

ChristenUnie/SGP, Koos Koolstra wil een efficiënte gemeentelijke organisatie die oplossingsgericht werkt. Alle kernen hierin betrekken en leefbaar houden. Er moet een visie voor Heenweg worden opgesteld en de rondweg moet snel op de Maasdijk worden aangesloten.

LPF John Witkamp maakt zich zorgen over de kleine kernen, vind de rondweg belangrijk en er moeten woningen worden gebouwd. Ook veiligheid vindt LPF belangrijk.

In de discussie staat de infrastructuur en de aansluiting op de Maasdijk centraal. Zoals de verkeersplannen nu liggen vinden velen dat er straks doden gaan vallen en is de planning en opzet niet goed. Er wordt niet geluisterd door de Provincie en de Gemeente.

Een ander punt is dat als er geen huizen bij komen Heenweg een dood dorp wordt, de school verdwijnt en het afgelopen is. Er is veel zorg over verkeerstoename op de toch al veel te drukke wegen zodra ‘Het Nieuwe Water’ klaar is. Heenweg wil ook een fietstunnel onder de Maasdijk door. Politici pleiten in het algemeen ook voor vrij liggende veilige fietspaden als school-huis route.

Conclusie van deze avond. Het was gezellig om in Heenweg te zijn. Helaas weinig Heenweggers, wel veel politici. Na het bezoek aan 3 debatten begin je te begrijpen waarom er zo weinig burgers naar toe komen. Dat ligt deels aan de organisatievorm en ook aan de oppervlakkigheid van wat wordt geboden.

Cijfers voor de antwoorden van politici deze avond is niet eenvoudig te geven. Er was wel enige discussie met de weinige bezoekers.
Westland Verstandig een 7 voor de presentatie. Goed verhaal over verkeer en veiligheid rond Heenweg, in debat afwezig.
D66, een 6 wat ze te bieden hadden was weinig voor de Heenweggers.
VVD een 7 rustig en kalm, algemeen verhaal, weinig nieuws voor Heenweg.
CDA een 5 vaag verhaal en geen perspectief.
PW een 7,5 goed verhaal over onderwijs en vrij pro actief.
LPF een 7 omdat ze standvastig zijn en op dezelfde standpunten hameren, geen nieuws, geen perspectief.
ChristenUnie een 6,5 gebaseerd op het sociale vlak, verder weinig boeiend.
GBW een 6,5 weer geen nieuwe inzichten, meer van hetzelfde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Westland

Westland
Mijn tuin.