Samen werken aan een leefbaar, groen en mooi Westland!

Een blik op Westlandse Politiek en onze leefomgeving.

Als blogger/columnist schrijf ik over mijn geboortegrond, Het Westland. Een opinie, een essay, een verslag over cultuur, duurzaamheid, natuur, milieu, bomen, de tuin e.d. Keuzes maken, stelling nemen, bewustwording en verantwoording. Satire en/of humor kan een rol spelen.

maandag, mei 31, 2021

 Kies een natuurlijke tuin, géén palm- of olijfbomen!

Mensen kopen wat hun via trends en de pers wordt voorgeschoteld. 
Helaas is de tuin steeds vaker vol gelegd met steen, soms kunstgras, een houten of stalen omheining, en dan exotisch groen zoals palm- en olijfbomen. En een zwart hok voor het bankstel en de BBQ. Een ware steenwoestijn dus!

Het artikel in het AD (15 mei) 'Chillen onder Hollandse palmbomen', is een promotie van dit soort ongelukkige tuinen. Ongelukkig voor de natuur, de vogels, vlinders en dieren en ook voor de mens. Het zijn in de zomer rampzalige plekken van hittestress. Regenwater kan niet meer in de bodem zakken, dus ook daar gaat alle leven dood.

En die exotische planten zijn rampzalig voor onze natuurlijke biodiversiteit, insecten zijn er nauwelijks dus geen eten voor de vogels. Nog erger is dat die import ook plek biedt voor, al dan niet meegebrachte, ongewenste insecten, er is nauwelijks controle op import.
Zo is bijv. het niet te bestrijden mediterrane draaigatje, een enge mier, die supernesten maakt en alles ondergraaft, zo meegekomen, ze bijten! Ook de tijgermug, de Suzuki fruitvlieg, de Japanse kever, de Aziatische boktor en allerlei andere invasieve exoten in de tuin en het water, leiden tot grote problemen.

Klimaatverandering zal deze problemen verergeren. Een klimaatbestendige natuurlijke tuin en -leefomgeving is onze beste kans op een leefbare toekomst. www.floron.nl/tuinernietin is een goede keuzehulp tegen ongewenste soorten.
Het is belangrijk dat wij allen samen de inheemse natuur herstellen, onze tuinen vergroenen met planten die hier thuishoren. Combinaties met fruitbomen kan ook. Biedt ruimte voor prachtige vlinders, bijen, vogels en dieren. 
Ontsteen en vergroen, dat moeten we doen! Maar wel met de juiste planten.

Westland

Westland
Mijn tuin.